luni, 24 iulie 2017

Centenarul luptelor de la Mărăști, Mărășești și Oituz pe monede BNR




Banca Națională a României (BNR) lansează, luni, 24 iulie, în circuitul numismatic un set de trei monede (de aur, de argint și de tombac cuprat) și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăști, Mărășești și Oituz.
Aversul monedei de aur – ne-a informat Dănuț Ilie, referent de specialitate al Agenției Bacău – Vaslui a BNR - redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei de argint redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei de tombac cuprat redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul și numele regelui Ferdinand I și inscripția în arc de cerc ,,MARASTI-MARASESTI-OITUZ-1917”.
Monedele sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent, iar seturile de trei monede sunt însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Tirajul este de 150 de seturi de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și 5.000 de monede din alamă, de 50 de bani, pentru colecționare.
Prețurile de vânzare (exclusiv TVA) sunt 2.100 de lei pentru setul de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare, și 10 lei pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu