joi, 29 iunie 2017

Întreprinzătorii privați văd implicații economice grave ale instabilității guvernamentale



Gina Plantos (dreapta), Florin Jianu (centru-stânga),
Nicolae Vițelaru (stânga) - președintele CNIPMMR Nord-Est,
și Liviu Rogojinaru, președinele CNIPMMR

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a analizat efectele instabilității politice provocată de demiterea guvernului Grindeanu și a formulat câteva soluții pentru contracararea acesteia – ne-a informat președinta Patronatului Județean Bacău al IMM, Gina Plantos. Analiza și observațiile referitoare la această situație au fost focute de Florin Jianu, fost președinte al Consiliului, dar și ministru în guvernul Grindeanu, pentru o scurtă perioadă de timp. „Instabilitatea economică indusă de tensiunile politice recente au produs efecte ale căror repercusiuni se văd și se vor vedea și în următoarele luni” – a opinat Florin Jianu.

Un prim efect al instabilității politice a fost deprecierea semnificativă a leului care, conform BNR, a atins miercuri, 21 iunie, un curs de referință de 4,5987 lei/euro, nivelul maxim atins de leu, după 3 august 2012 când a avut valoarea de 4,6481 lei/euro. Ca urmare a acestei deprecieri – spune Florin Jianu -, la nivel economic se vor înregistra o serie de fenomene cu impact direct asupra mediului de afaceri: Creșterea prețului produselor importate, Instabilitate pentru contractele încheiate de antreprenori, aceștia fiind nevoiți să își ia o marjă de siguranță pentru prețurile pe care le fixează, Creșterea poverii creditelor în euro, Creșterea costurilor la care se împrumută statul și Scăderea investițiilor din partea statului. De asemenea, la nivelul întregii societăți, deprecierea poate duce la o scădere a consumului și, implicit, la o scădere a încasărilor bugetare din impozite indirecte sau la o creștere a costului vieții.
Întreprinzătorii mai spun că recenta moţiune de cenzură la adresa guvernului a dus la amânarea unor măsuri care trebuiau puse în aplicare pentru mediul de afaceri şi, în special pentru IMM-uri și dau nouă exemple în acest sens. Iar programele naţionale de sprijinire a IMM-urilor ale căror proceduri au fost lansate în dezbatere publică încă din luna februarie nu au fost lansate nici până la aceasta dată, iar adoptarea unei măsuri legislative privind înființarea, organizarea și funcționarea agențiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului prin care se propune înființarea a nouă agenții pentru IMM, atragere de investiții și promovare a exportului prin preluarea personalului celor opt oficii teritoriale pentru pentru IMM și cooperație nu mai e posibilă. „În lipsa acestui act normativ – a mai opinat Florin Jianu -, capacitatea tehnică de implementre a programelor pentru IMM-uri este considerabil redusă, chiar şi implementarea programului «Romania start-up nation», iar procesul de atragere de investiţii şi promovarea exportului din regiunile pe care le reprezintă noile agenţii este blocat”.
Nici în cazul atragerii fondurilor europene situația nu e mai bună. Aici toate termenele pentru lansări de apeluri sunt depăşite, la fel şi evaluarea şi contractarea proiectelor, iar acreditarea autorităţilor de management va fi blocată. De asemenea se constată că nu se mai stabilesc date pentru lansarea de noi apeluri, acestea fiind trecute ca şi lansate în trimestrul al patrulea. De asemenea în cazul proiectelor necompetitive sunt eligibile doar entităţile publice, în speţă ministerele.

Ce propune CNIPMMR?
-      stabilirea ca prioritate absolută a domeniului fondurilor europene, acreditarea autorităţilor de management şi creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene;
-      dezvoltarea de parteneriate public-private prin care să aibă loc transferul de autoritate din partea statului către organizaţiile de antreprenori, în domeniile turismului, investiţiilor, forţei de muncă;
-      adoptarea de măsuri pentru creșterea investițiilor publice pentru susținerea relansării economice;
aplicarea Codului Fiscal și nemodificarea acestuia pentru 4 ani, asigurându-se stabilitatea şi predictibilitatea legislaţiei fiscale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu