joi, 6 aprilie 2017

Concurs de încondeiat ouă de Paști la Ghimeș-Făget



Duminica Floriilor (9 aprilie) va marca, în Ghimeș-Făget, o nouă competiție a celor pasionați de încondeiat ouă de Paști, organizată de Asociația Cultural-Sportivă Înfrățirea. În acest an, la Ghimeș Făget vor intra în concurs încondeiatori din toată zona, din comunele Ghimeș-Făget, Lunca de Jos și Lunca de Sus și din alte localități, din județele Bacău și Harghita, practic din arealul superior al Văii Trotușului.

„Participanții - ne-a declarat Pal Petru, președintele Asociației Înfrățirea și administratorul firmei Xilopal din Ghimeș-Făget care susține financiar concursul – vor lucra, de la ora 14,00, în ateliere amenajate special, în care se poate și învăța tehnica și arta încondeierii ouălor. Câștigătorul concursului va primi un premiu special, în urma jurizării făcută de un grup de ziariști din județele Bacău și Harghita. Paricipă concurenți de toate vârstele, oameni care au îndemânare la încondeiat ouăle. Dar, sunt destul de mulți. Ouăle proaspăt încondeiate vor putea fi achiziționate, din sumele adunate fiind cumpărate bunuri pentru elevi. Oăle încondeiate pot fi chiar precomandate de cei care doresc să le cumpere”.
Premiile sunt în valoare totală de 3.000 de lei, plus un premiu special. Vor fi două etape de jurizare, prima în care vor vota vizitatorii standurilor, a doua fiind destinată deciziilor specialiștilor. Și vor fi oferite câte trei premii după fiecare jurizare.
Anul trecut, de Paști, Asociația Cultural-Sportivă Înfrățirea a expus pe platoul din fața Catedralei „Petru și Pavel” din Bacău o parte din cele aproape 700 de exponate care s-au strâns la prima ediție a concursului de încondeiat ouă, prezentate vizitatorilor de un grup de copii îmbrăcați în costume populare tradiționale din zona Ghimeș.
„Am susținut – ne declara atunci Pal Petru - ideea de autenticitate în arta populară, ideea mai veche de a păstra tradiția, de a reînnoi munca manuală, preocupările artistice și, cât de cât, de a ajuta oamenii din localitate să reușească să-și pună în valoare cunoștințele, să producă și să valorifice produsele lor. Eu cred că ne-am depășit pe noi înșine în momentul în care la concurs s-au prezentat mult mai mulți oameni decât ne-am închipuit, 112 concurenți de toate vârstele. A fost și un succes al școlilor din comuna Ghimeș-Făget, care se ocupă de câțiva ani de a păstra tradiția încondeierii ouălor. Acum se văd și rezultatele”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu