luni, 28 noiembrie 2016

Semn de belșug sau de apocalipsă? În Bacău s-au copt corcodușele în noiembrie



Pomicultorii din societatea Fructex Bacău au descoperit, cu mare mirare, la mijlocul lunii noiembrie, un corcoduș care etala în ramurile de mult desfrunzite de brumele toamnei o mândrețe de fructe abia coapte, galben-portocalii și zemoase. Pomul se află într-o plantație de corcoduși înființată pe câmpul de cercetare de la Fructex pe care lucrează o echipă condusă de Ioan Viorel Rați, prof. univ. dr. la Universitatea „Vasile Alecsandri”. Mirați ei înșiși de fenomen, cercetătorii nu s-au speriat de acesta, ci vor acum să folosească semințele fructelor târzii pentru a obține puieți care vor deveni portaltoi cu o calitate aparte pentru viitorii pruni.

Corcodușul este utilizat și la Fructex pentru obținerea de semințe din care să apară viitorii portaltoi. Numit științific chiar „Prunus cerasifera”, corcodușul, ale cărui fructe nu au o calitare foarte apreciată, poate fi însă un portaltoi valoros pentru soiurile de pruni. „Avem, la Fructex – spune Ioan Viorel Rați -, plantații de pruni, dar și de corcoduși. Corcodușul, în mod curent, este utilizat pentru obținerea de semințe pentru puieți în pepinieră. Din acești puieți, din cei mai tineri, unii au fost lăsați să rodească și am constatat că unul a produs corcodușe pe care le-am recoltat pe 14 și 15 noiembrie”.
Soiurile de prun cele mai târzii se coc în luna septembrie, cum este, de exemplu, soiul Anna Spath, dar fructele vor fi supracoapte și stafidite. Însă toată luna octombrie și în prima jumătate a lunii noiembrie nu se mai găsesc prune în pomi în zona Bacău. Mai mult, corcodușele apar în luna august, iar în prima perioadă a lunii septembrie dispar cu desăvârșire.
Față de momentul optim de coacere a corcodușelor, dar și a celor mai târzii soiuri de prun, ceea ce au găsit cercetătorii la Fructex sunt fructe coapte cu mai bine de o lună și jumătate nai târziu.
„Eu cred – a opinat Ioan Viorel Rați - că de vină sunt condițiile de climă. Pomul care a fructificat acum a înflorit, probabil, mult mai târziu decât ceilalți corcoduși. Astfel, a și legat mai târziu, iar fructele s-au copt și ele tardiv. Aceasta înseamnă că este o mutație genetică, dar care ar putea fi utilizată în lucrări de ameliorare, de obținere de portaltoi noi de corcoduș care ar putea să imprime și soiurilor de prun tardive o coacere și mai târzie. Încercăm să obținem un biotip de corcoduș cu destinație pentru altoi”.
Corcodușul este unul dintre cei mai răspândiți portaltoi ai pepinierelor noastre pentru prun, cais și piersic. În pepiniere, 99% din pruni și 40-50% din caiși și piersici sunt altoiți pe corcoduș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu