Pomicultorii din
societatea Fructex Bacău au descoperit, cu mare mirare, la mijlocul lunii noiembrie,
un corcoduș care etala în ramurile de mult desfrunzite de brumele toamnei o
mândrețe de fructe abia coapte, galben-portocalii și zemoase. Pomul se află într-o
plantație de corcoduși înființată pe câmpul de cercetare de la Fructex pe care
lucrează o echipă condusă de Ioan Viorel Rați, prof. univ. dr. la Universitatea
„Vasile Alecsandri”. Mirați ei înșiși de fenomen, cercetătorii nu s-au speriat
de acesta, ci vor acum să folosească semințele fructelor târzii pentru a obține
puieți care vor deveni portaltoi cu o calitate aparte pentru viitorii pruni.
Corcodușul
este utilizat și la Fructex pentru obținerea de semințe din care să apară
viitorii portaltoi. Numit științific chiar „Prunus cerasifera”, corcodușul, ale
cărui fructe nu au o calitare foarte apreciată, poate fi însă un portaltoi
valoros pentru soiurile de pruni. „Avem, la Fructex – spune Ioan Viorel Rați -,
plantații de pruni, dar și de corcoduși. Corcodușul, în mod curent, este
utilizat pentru obținerea de semințe pentru puieți în pepinieră. Din acești
puieți, din cei mai tineri, unii au fost lăsați să rodească și am constatat că unul
a produs corcodușe pe care le-am recoltat pe 14 și 15 noiembrie”.
Soiurile
de prun cele mai târzii se coc în luna septembrie, cum este, de exemplu, soiul
Anna Spath, dar fructele vor fi supracoapte și stafidite. Însă toată luna
octombrie și în prima jumătate a lunii noiembrie nu se mai găsesc prune în pomi
în zona Bacău. Mai mult, corcodușele apar în luna august, iar în prima perioadă
a lunii septembrie dispar cu desăvârșire.
Față
de momentul optim de coacere a corcodușelor, dar și a celor mai târzii soiuri
de prun, ceea ce au găsit cercetătorii la Fructex sunt fructe coapte cu mai
bine de o lună și jumătate nai târziu.
„Eu
cred – a opinat Ioan Viorel Rați - că de vină sunt condițiile de climă. Pomul
care a fructificat acum a înflorit, probabil, mult mai târziu decât ceilalți
corcoduși. Astfel, a și legat mai târziu, iar fructele s-au copt și ele tardiv.
Aceasta înseamnă că este o mutație genetică, dar care ar putea fi utilizată în
lucrări de ameliorare, de obținere de portaltoi noi de corcoduș care ar putea să
imprime și soiurilor de prun tardive o coacere și mai târzie. Încercăm să obținem
un biotip de corcoduș cu destinație pentru altoi”.
Corcodușul este unul dintre cei mai răspândiți portaltoi ai pepinierelor noastre pentru prun, cais și piersic. În pepiniere, 99% din pruni și 40-50% din caiși și piersici sunt altoiți pe corcoduș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu