miercuri, 19 octombrie 2016

„Răvășitul oilor” pe Valea Slănicului




Slănicul Moldovei va găzdui, în perioada 21 – 23 octombrie, prima ediție locală a unei sărbători tradiționale în România: Răvășitul oilor. Evenimentul, care va fi organizat de Primăria orașului, va avea loc la Ferma Stâna Dacilor, pe Muntele Bolovanu din Masivul Nemira. Ferma este amenajată turistic pe un platou montan, la care se ajunge pe un drum de circa patru kilometri care pleacă din satul Cerdac, de pe malul dreapt al Pârâului Slănic.
Organizatorii au pregătit o veritabilă serbare câmpenească, dar și o expoziție de animale și vor da drumul unui concurs al celor mai bune preparate tradiționale, pastrama și brânza de oaie. Vor fi expuse, însă, și produse tradiționale ale meșterilor populari. Totul va fi însoțit de muzică și dans, într-un spectacol folcloric la care invitatele speciale vor fi solistele Geta Postolache și Silvia Ene. Însă, momentele de umor și voie bună vor fi întreținute de actorul Cornel Palade, un fiu al zonei montane băcăuane. Iar manifestările se vor încheia cu un foc de tabără.
Răvășitul oilor marchează sfârşitul fiecărui an pastoral, în perioada în care turmele de oi coboară din munți și sunt împărțite proprietarilor, împreună cu produsele obținute de la ele. Este prilejul cu care ciobanii își reîntâlnesc familia și consătenii și se întrec, cu mândrie, în calitatea produselor obținute și în frumuseţea animalelor proprii.
În zona noastră este primul eveniment pulic de acest fel, inspirat și din tradiția unor sărbători populare care au făcut istorie în Munții Carpați.



Ciobani de la Ferma Stâna Dacilor (Foto: Facebook)
„Avem fermierii noștri, crescători de animale, care au ce arăta, motiv pentru care invităm oaspeții noștri să deguste produsele obținute de ei, preparate calde și reci, specifice anotimpului și, evident, zonei. Manifestările vor avea loc în preajma Mănăstirii ștefan cel Mare și Sfânt, iar organizatorii pot oferi chiar și cazare celor care vor să petreacă mai multe zile într-un cadru natural mirific”.
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu