marți, 25 octombrie 2016

Ceremonial de Ziua Armatei Române în comuna Măgirești




Ziua Armatei Române a fost celebrată, marți, 25 octombrie, în comuna Măgirești printr-un ceremonial organizat de subfiliala locală a Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a început la Monumentul închinat eroilor locului căzuți în războaiele de apărare a granițelor patriei și de reîntregire a neamului, ridicat în „Grădina Eroilor”, locul de pe dealul bisericii ortodoxe supranumit astfel de săteni.

Evenimentul, intitulat și „Memorial Centenarul Primului Război Mondial 1916 – 1919”, a debutat, însă, cu un marș prin comună care a reconstituit trecerea primului Batalion de Vânători de Munte pe traseul București - Târgu-Neamț - Brașov odată cu intrarea României în Primul Război Mondial. În fruntea participanților la marșul din Măgirești, în majoritate elevi și profesori, s-au aflat, alături de primarul Câdă Ionică, preoții din comună, Constantin Dospinescu, vicepreședinte al Filialei Bacău Cultul Eroilor și președinte al subfilialei Măgirești al Filialei, și col. tc. (r) Mihai Purcau, vicepreședinte al filialei Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.
Tedeumul susținut de soborul de preoți la Monument a fost urmat de ceremonialul depunerii de coroane, dar și de un spectacol de imnuri, cântece patriotice și poezie prezentat, în sala Căminului Cultural, de un ansamblu de elevi îmbrăcați în frumoase costume populare. Cu acest prilej, subfiliala Cultul Eroilor și Primăria au acordat urmașilor veteranilor de război din comună, dar și personalităților prezente, diplome de onoare și insigne ale Asociației „Cultul Eroilor”.
Despre importanța sărbătoririi Zilei Armatei Române, dar și despre semnificația Centenarului intrării României în Primul Război Mondial le-au vorbit celor prezenți col. tc (r) Mihai Purcau și preot paroh Sorin Mariș.
„Ziua de 25 octombrie – a spus col. Mihai Purcaru - marchează eliberarea, în 1944, a ultimei palme de pământ românesc ocupată de trupe străine, la Carei. Aceasta zi este, acum, sărbătoarea Armatei Române. Pentru recucerirea indepenenței de stat, a teritoriilor naționale, a fost nevoie de-a lungul timpului de jertfe omenești. Au fost oameni care s-au jertit pentru patrie, pentru neam, așa cum încă nu ne putem imagina. De aceea, mai ales tineretul trebuie să cunoască istoria patriei, pentru a înțelege de unde am venit ca popor și unde ne vom îndrepta în viitor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu