miercuri, 5 octombrie 2016

26 de agenții de turism din Bacău au rămas fără licență



Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a retras licențele de turism emise pentru 26 de agenții din județul Bacău care nu au prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turiști pentru achiziționarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau a falimentului agenției. Patru dintre agenții sunt reprezentate în județ de propriile puncte de lucru. Firmele au fost radiate din oficiu, măsură luată de ANT pentru 7.543 de agenții din toată țara.

Agențiile băcăuane în cauză sunt Trac Trading, Estival Tur, Eli Tour, Elisei Florin (persoană fizică), Pedro Tour, Travis Tourism, Saga, Gemagi Trading, Passepartout Travel, Let’s Go Travel, Sweet Holidays, Nicol&Sophia Trade, Centrul de Consultanță și Evaluări, Elite Travel International, Expo Best Center și Best Business Services – toate din Bacău, Politrav - din Târgu Ocna, Missali, Elite Travel Agency și Passo Doble – din Onești, Miriam MI Tourism – din Oituz și Tiacol Com – din Comănești. Punctele de lucru închise în județ sunt câte unul al Mareea Comtur și Christian 76 Tour și două ale Icar Tours – din Bacău. Pentru Christian 76 Tour, Expo Best Center și Passo Doble au fost depuse cereri de radiere a licențelor, iar pentru 22 de ageni s-a operat retragerea din oficiu a licențelor. Doar pentru Mareea Comtur s-a invocat „nerespectarea legislației în vigoare”. Cele mai vechi licențe erau din 2011.
Direcția Generală Control și Autorizare Turism din ANT a notificat pentru a doua oară toți operatorii economici care nu au făcut dovada poliței de asigurare valabile, prin scrisoare personalizată recomandată și prin publicarea (la aceeași dată) a conținutului notificării și a listei agențiilor de turism notificate.
„Măsura de retragere în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici în cauză - spun oficialii ANT -, asigură întărirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice și totodată protecție persoanelor fizice și juridice contractante”.
În județul Bacău mai sunt autorizate aproape 50 de agenții de turism.
Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a declarat că susține ANT în acțiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toți cei care le cumpără pachetele turistice.

„ANAT îndeamnă turiștii să efectueze constant o verificare a agenției de turism de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existența poliței aflate în termenul de valabilitate, a licenței de funcționare și a brevetului de turism al managerului, precum și pe pagina de internet a Autorității. Prin decizia Consiliului Director, odată cu schimbarea paginii de internet a asociației, polița de asigurare va fi postată și pe site-ul ANAT.”
Alin Burcea, președintele ANAT


„În piață, 50%, dacă nu și mai multe agenții, nu au această licență. Dar nu suntem deloc de acord cu modul pompieristic în care s-a procedat. S-a scos pe piață o listă neactualizată, cu nume din 1994 sau 2000 ale unor agenții care și-au încetat activitatea. Astfel,o parte ditre agnții se gândesc să dea în judecată ANT, iar Christian Tour chiar cere demisia celor de acolo, pentru că s-au produs mari prejudicii de imagine. Ieri, 6 octombrie, s-a revenit asupra listei. ANT a verificat din birou activitatea agențiilor. La unele agenții s-a retras licența numai pentru că nu au comunicat la ANT polița de insolvență. Pentru cei nevinovați e o lovitură de imagine, dar și noi ceilalți trebuie să trimitem acum partenerilor din piață copii după licențele noastre, să se vadă că nu suntem în aceeași oală cu alții.”
Dumitru Nănescu, director general, Agenția Inter-Tour Bacău 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu