miercuri, 5 octombrie 2016

Camera de Comerț descrie „cancerul” mediului de afaceri băcăuan



Industria alimentară acuză concurența neloială, denigrarea
produselor proprii și accesul la rafturile marilor magazine
Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bacău a întocmit, în urma recentei adunări generale a membrilor săi, un sinoptic al principalelor probleme cu care se confruntă firmele din județ, un veritabil „cancer” al mediului de afaceri local. Toate elementele tabloului au rezultat în urma consulrii firmelor, a înlnirilor directe, a corespondenței, sondajelor, și chestionarelor, dar și din studii și analize realizate de firme de specialitate, camere de comerț, patronate și instituții bancare sau din date statistice privind economia.

„Materialul – spune președintele CCI Bacău, Doru Simovici - se adresează factorilor de decizie politică și administrativă care pot contribui la soluționarea problemelor semnalate: autorități / instituții publice locale, județene, regionale și naționale, parlamentari, Guvern și agenții guvernamentale, pentru ca deciziile acestora să fie în concordanță cu nevoile agenților economici, să ușureze derularea activității acestora și să creeze condițiile necesare inițierii, dezvoltării și internaționalizării afacerilor”. O sinteză a materialului elaborat de comunitatea de afaceri din judetul Bacau, intitulat „Condițiile necesare dezvoltării afacerilor” a fost transmis factorilor de decizie administrativă și politică de la nivel județean, regional și național.
Primul capitol al sinopticului „Problemele firmelor” vizează lipsa de predictibilitate a afacerilor, prin instabilitatea cadrului legislativ și de reglementare, lipsa de receptivitate a autorităților naăionale, județene și locale la problemele și nevoile comunității de afaceri, incoerența în elaborarea și implementarea strategiilor de dezvoltare economică generală, a strategiilor sectoriale la nivel național, regional, județean și local și lipsa condițiilor de finanțare a afacerilor.
Pe același tablou mai găsim insuficienta valorificare a resurselor naturale și a poziției geografice a județului, lipsa infrastructurii necesare dezvoltării afacerilor, dar și fiscalitatea ridicată și birocrația excesivă. Lor li se adaugă calificarea insuficientă a resursei umane și disoluția autorităților statului (nivel ridicat de corupție în administrație, distorsionarea pieței libere, concurențiale etc.).
Sinopticul trece în revistă și problemele specifice domeniilor de activitate (agricultură, industrie, construcții, comerț, servicii și turism).

„Invităm firmele să comunice Camerei de Comerț și Industrie Bacău în permanență problemele și dificultățile cu care se confruntă în activitatea curentă, urmând ca acestea să intre în sfera de preocupări a Camerei, în vederea susținerii lor spre soluționare de către autoritățile competente.”
Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu