luni, 19 septembrie 2016

Septembrie aniversar la CECCAR: Dezbateri menite să îmbogățească teoria și practica profesiei contabile




Marcel Bulinschi
Profesioniștii contabili se pregătesc pentru un final de lună bogat în evenimente. Membrii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) vor traversa, astfel, un Septembrie aniversar, la împlinirea a 95 de ani de la înființarea organizației, vor sărbători Ziua Națională a profesiei și vor asista, direct sau prin reprezentanți, la dezbaterile celei de XXI-a ediții a Congresului Profesiei Contabile. Despre semnificația acestor evenimente ne-a vorbit președintele Filialei Bacău a CECCAR, Marcel Bulinschi.

Trei evenimente importante vor marca, în această lună, domnule președinte, viața filialelor CECCAR din toată țara. Care sunt acestea?

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a instituit, acum mai bine de zece ani: în 2004, Ziua Națională a Contabilului Român, pentru a marca rolul profesioniștilor contabili în bunul mers al afacerilor și dezvoltarea economică în general. Ziua Națională a Contabilului Român este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie de filialele CECCAR prin manifestări cultural-științifice, întâlniri socioprofesionale, simpozioane și mese rotunde.
Tot in ziua de 21 septembrie, CECCAR sărbătorește împlinirea a 95 de ani de la înființare.
De asemenea, în perioada 23 – 24 septembrie va avea loc Congresul Profesiei Contabile din România.

Cum va fi sărbătorită în Bacău Ziua Națională a Contabilului Român și cu ce imagine profesională vine filiala CECCAR la cele trei evenimente?

Filiala Bacău a CECCAR sărbatorește cele trei evenimente în sala „Ion Ionescu de la Brad”, situată în strada Vasile Alecsandri, nr.43. La festivitate sunt invitați reprezentanți ai vieții publice băcăuane, precum și profesioniști contabili. Se va proceda la prezentarea unui material cu tema „CECCAR – 95 de ani de existență în slujba profesiei contabile” și se vor acorda plachete și diplome de merit unor experți contabili și contabili autorizați care s-au remarcat în activitatea profesională desfășurată. De asemenea, se va proceda la înmânarea distincțiilor în cadrul „Topului local al celor mai bune societăți membre ale CECCAR”.

Filiala CECCAR Bacău
Ediția a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România are în vedere o problematică de actualitate, care scoate în evidență preocupările în căutarea de soluții aplicabile pentru consolidarea acestei profesii. În ce măsură ține ea pasul cu modernizarea societății în toate aspectele ei?

Tema centrală a congresului este „Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”. Specialiști din profesia contabilă din România și de peste hotare vor avea prilejul să dezbată din perspective noi preocupări vechi și actuale ale profesiei într-o lume globalizată. Profesia contabilă este sursă de informații pentru existența oricărui stat. Fără această sursă, statul, practic, nu poate exista, întrucât unele informații contabile stau la baza adoptării oricăror decizii corporative, publice și politice. De calitatea acestor informații depinde în totalitate planificarea strategică a dezvoltării economice, sociale și politice a oricărui stat.

Ce înseamnă, pentru contabilitate, informatizarea, digitalizarea? Ce impune aplicarea unor asemenea procese tehnologice în profesia dumneavoastră?

În prezent, pentru un specialist în domeniul financiar-contabil nu mai este suficient să cunoască în detaliu tehnica profesională contabilă, modalitățile de efectuare a controlului sau auditului, reglementările legislative sau să dețină cunoștințe necesare efectuării analizelor economico-financiare, ci trebuie să dispună de cunoștințe, din ce în ce mai detaliate, cu privire la utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicații, a avantajelor strategice pe care le poate obține firma prin implementarea lor, a modului în care aceste avantaje se pot transforma în profit pentru entitatea economică respectivă.

Sunt pregătite societățile comerciale, instituțiile și organizațiile – clienții profesioniștilor contabili – pentru a ține și ele pasul cu revoluția tehnologică de care vorbim?

Dezvoltarea societăților comerciale depinde de costul capitalului acestora, iar costul capitalului depinde și de încrederea în informațiile financiare, adică de calitatea muncii profesioniștilor contabili. Profesioniștii contabili sunt implicați în toate domeniile vieții economice și sociale: ei lucrează în firme mari, mijlocii și mici sau ca practicieni individuali, în întreprinderi comerciale, industriale, financiare, în organizații non-profit, în entități din sectorul public, în instituții, în educație etc. Fiind implicați în atâtea structuri, ei asistă guvernele în atingerea obiectivelor economice și sociale, contribuie la performanțele piețelor fianciare. De aici rezultă rolul important jucat de profesionistul contabil. Din păcate, acele entități care nu vor ține pasul cu revoluția tehnologică din domeniul financiar-contabil vor avea de suferit.

Ce așteptări aveți de la cea de a XXI-a ediție a Congresului Profesiei Contabile?

Personal, am convingerea că atât specialiștii români cât și cei străini care vor participa la cea de a XXI-a ediție a Congresului vor găsi soluții la problemele cu care se confruntă la ora actuală profesia contabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu