joi, 15 septembrie 2016

Săptămâna Europeană a Mobilității aduce evenimente și în Bacău



Centrul Bacăului va fi dedicat acțiunii „În oraș fără mașină”
În perioada 16 - 22 septembrie se va desfășura în Municipiul Bacău a XV-a ediție a „Săptămânii Europene a Mobilității” (European Mobility Week), sub deviza „Mobilitate inteligentă. Economie puternică”. Organizatorii acestui eveniment, Municipiul Bacău, Agenția de Dezvoltare Locală (ADL) și Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, le propun cetățenilor o schimbare la nivel comportamental, oferind opțiuni de transport local, de mobilitate inteligentă și durabilă.

Astfel, pe 17 septembrie va avea loc turul „Fii biciclist în fiecare zi!”, pe 20 septembrie la Centrul de Afaceri și Expoziții o dezbatere publică privind elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a Municipiului Bacău, iar ziua de 22 septembrie va începe sub deviza “În oraș fără mașină!”. În această zi școlile, instituțiile publice și cetățenii sunt invitați să folosească mijloace alternative de transport.
Organizarea evenimentelor este susținută de planul de implementare a proiectului PUSH&PULL - “Sistem de gestionare și stimulare a parcării, ca strategie de succes pentru un transport urban eficient energetic”, derulat de ADL Bacău .
Partenerii evenimentului sunt Direcția de Sănătate Publică Județeană, Inspectoratul Școlar Județean, societatea Transport Public și organizațiile Băcăuanii vor piste pentru biciclete, Elephant Bike Club, ProBike Group Bacău și Bacăul Pedalează.

Cum va fi marcat evenimentul

Tema de anul acesta a acțiunii „Fii biciclist în fiecare zi!”, din 17 septembrie, este „Mobilitate inteligentă. Economie puternică” face trimitere la faptul că oamenii pot obține beneficii majore de ordin financiar prin adoptarea mersului pe bicicletă ca o conduită favorabilă mobilității inteligente și durabile. Organizațiile „Băcăuanii vor piste pentru biciclete”, „Elephant Bike Club”, „ProBike Group Bacău”, „Bacăul Pedalează”, propun mersul pe bicicletă ca alternativă la transportul motorizat în municipiul Bacău, în vederea îmbunătățirii calității mediului, sănătății cetățenilor și descongestionării traficului.
Pe 20 septembrie va avea loc, la Centrul de Afaceri și Expoziții, o dezbatere publică privind elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a Municipiului Bacău, document strategic menit să planifice în mod durabil satisfacerea nevoilor de mobilitate a oamenilor. PMUD vizează armonizarea dezvoltării urbane și teritoriale cu dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar, aerian și a transportului public în concordanță cu nevoile de mobilitate și transport a persoanelor, bunurilor și marfurilor, identificarea și prioritizarea investițiilor viitoare necesare pentru Municipiul Bacău pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, managementul eficient al transportului și al mobilității și o bună distribuție a bunurilor și servicii de logistică performante. De asemenea, sunt vizate restricționarea accesului auto în anumite zone ale orașului, promovarea transportului în comun și a unor mijloace de transport alternative, înlocuirea mașinii personale în favoarea transportului în comun, mersului pe jos, mersului cu bicicleta, cu motocicleta sau cu scuterul și asigurarea unor spații de parcare suficiente și a unor piste de rolleri și bicicliști.
Ziua de 22 septembrie se va desfășura sub deviza “În oraș fără mașină!”. Școlile, instituțiile publice, cetățenii sunt invitați să folosească mijloace alternative de transport. În acest sens, Centrul municipiului Bacău va fi închis, iar activitățile dedicate mobilității vor consta în alergări, role, skateboard, completarea unor chestionare, desene pe asfalt și diseminarea de materiale informative (fluturași, pliante). Vor fi prezenți, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, elevi de la școlile din municipiul Bacău și cadre didactice.

De ce Săptămâna Mobilității

Săptămâna Europeană a Mobilității oferă oamenilor oportunitatea de a medita pe marginea adevăratei utilități a străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea, ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate. Tema de anul acesta „Mobilitate inteligentă. Economie puternică” scoate în evidență că cetățenii pot obține beneficii majore de ordin financiar prin adoptarea unei conduite favorabile mobilității inteligente și durabile.
Orice deplasare care presupune mers pe jos sau alte moduri active de transport – chiar simpla plimbare până la stația de autobuz – generează un volum sporit de activitate fizică în ziua respectivă. Exercițiile fizice influențează major bunăstarea oamenilor, iar mersul pe jos sau cu bicicleta reprezintă modalități simple de a respecta recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a efectua minimum 150 de minute de activitate fizică pe săptămână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu