joi, 15 septembrie 2016

Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon celebrată în Bacău



Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău celebrează, astăzi, 16 septembrie, Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, printr-o serie de acțiuni menite să atragă atenția asupra necesității de a lua atitudine și de a acționa în folosul mediului și pentru sănătatea noastră. Agenția desfășoară, până pe 21 septembrie, o campanie de informare în școli din municipiul Bacău, în care vor fi prezentate și diseminate materiale educative la temă.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu - UNEP a declarat ziua de 16 septembrie 1991 ca „Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon”, luând în considerare ziua de 16 septembrie 1987, când s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon. România a aderat la acest protocol în anul 1993, asumându-și obligația de a se conforma prevederilor acestuia.
În anul 2016 se sărbătorește a 25-a aniversare sub deviza „Ozonul și climatul – restabilite de o lume unită (Ozone and climate – restored by a world united)”
„Efortul umanității  pentru refacerea stratului de ozon – spune directorul executiv al APM Bacău, Paul Toderică - este exemplul fascinant de acțiune comună împotriva dezastrelor, arătând cum poate fiecare individ de pe planetă să contribuie la bunăstarea omenirii și mediului”.
Substanțele și produsele responsabile de distrugerea stratului de ozon sunt utilizate la fabricarea: spray-urilor, agregatelor frigorifice, extinctoarelor cu spumă chimică, pesticidelor, solvenților, spumelor poliuretanice. Consecințele ireversibile ale acestui fenomen au impus statelor semnatare ale Protocolului de la Montreal renunțarea treptată la utilizarea substanțelor care distrug stratul de ozon, impunându-se găsirea unor soluții acceptabile pentru înlocuirea tehnologiilor vechi, poluatoare, cu altele noi, în deplină siguranță pentru sănătatea omului și a mediului. Prin politica sa de mediu, România s-a aliniat efortului mondial de cooperare pentru un mediu sănătos, adoptând acte legislative în domeniu începand cu anul 1999.
În 29 de ani, lupta împotriva distrugerii stratului de ozon a făcut progrese importante. Daca, în 1987, nu erau decât 24 de țări semnatare ale protocolului, astăzi numărul lor se ridică la 197, în condițiile în care amenințările asupra mediului înconjurător depășesc orice frontieră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu