joi, 1 septembrie 2016

Protest sporadic la Rafo



Circa 50 dintre salariații care mai lucrează efectiv în rafinăria din Onești (364 de toți) au protestat joi dimineața (1 septembrie) în fața pavilionului administrativ al societății Rafo. Nemulțumirea lor este deja cunoscută: neachitarea drepturilor salariale de mai bine de opt luni. Protestul fusese anunțat de toți salariații rafinăriei, marea lor majoritate fiind acasă în șomaj tehnic. Ei au amenințat, zilele trecute, că de la 1 septembrie vor sta permanent în fața birourilor administrației și își vor cere drepturile. Acțiunea a fost declanșată, însă, numai de lucrători aflați deja în întreprindere, care au avut o primă discuție cu liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, în care și-au manifestat neîncrederea în toate promisiunile făcute de acționarii majoritari și au cerut să stea de vorbă cu un reprezentant al administratorilor. Acesta a fost Igor Rohlin, membru al Consiliului de Administrație (CA), care a arătat că nu are nicio informație de la acționarul majoritar în legătură cu plata salariilor restante. În schimb, le-a transmis ordinul președintelui CA, Miroslav Dermendjiev, prin care salariații erau trimiși la locurile de muncă, altfel vor suporta consecințele.
Discuțiile au durat circa două ore. Igor Rolhlin a opinat că până pe 10 sau 15 septembrie este așteptată o hotărâre a acționarului majoritar, Daniel Goldenberg, președintele companiei Result-4-You, din Belgia. Dacă până atunci nu va apărea nicio soluție, Rafo va intra în faliment.
Activele rafinăriei se află în continuare sub sechestrul cerut de ANAF, deci nimic de acolo nu ar putea fi vândut pentru bani de salarii.
În plus, pentru salariații în șomaj tehnic, s-a decis ca perioada acestuia să fie prelungită până pe 15 septembrie.
Salariații au deschis, în problema drepturilor salariale, și o acțiune la Tribunalul Bacău, de unde este așteptat primul termen de judecată, iar Inspectoratul Teritorial pentru Muncă a fost și el sesizat cu situația de la Rafo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu