luni, 22 august 2016

Rafinorii cer sprijin la ITM pentru a-și recupera salariile




Ion Marian
Sindicatul Rafinorul a solicitat, luni, 22 august, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) județean să intervină pe lângă noul acționar majoritar și pe lângă administrația societății Rafo Onești pentru deblocarea plății drepturilor salariale ale celor aproape 380 de angajați.

Cererea – conform scrisorii semnate de liderul sindicatului, Ion Marian -, a fost trimisă Inspectoratului în speranța că se vor crea premisele ca salariații să se poată adresa instanțelor judecătorești pentru a-și încasa drepturile. Pe rolul Tribunalului Bacău se află deja un dosar cu acest subiect, din luna iulie, dar încă nu s-a fixat primul termen de judecată.
În aceeași scrisoare se mai arată că până luni, 22 august, nu erau achitate salariile tarifare, sporul de vechime, sporul de noapte și alte sporuri pentru perioada februarie (parțial) – august 2016. De asemenea, sunt neplătite 50% din indemnizația de concediu de odihnă pentru 52 de salariați care au efectuat concediul în luna ianuarie și parțial în februarie și toată indemnizația pentru 34 de salariați care au fost în concediu în februarie. Nici indemnizația de concediu pentru cei care au plecat la odihnă în perioada martie – iulie nu este achitată. Nu s-au dat nici tichetele de masă cuvenite și nici tichetele cadou pentru perioada aprilie – iulie 2016.

ITM Bacău a fost sesizată de Sindicatul Rafinorul și în primăvara acestui an cu privire la neachitarea drepturilor salariale la Rafo. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Dan Buftea, spune că atunci s-a efectuat un control pe această temă în rafinărie, dar ulterior nu s-a mai primit nicio sesizare. Acum, însă, v-a fi repetat controlul, cu măsurile de rigoare dacă cele sesizate se vor confirma.
Salariații de la Rafo au protestat și pe vremea Petrochemical,
și i-au cerut lui Iakov Goldovskiy drepturile salariale
Sindicatul a avut mai multe runde de discuții cu președintele Consiliului de Administrație, Miroslav Dermendjiev, dar și cu acționarul majoritar care a preluat, pentru scurt timpul Rafo, Vitalie Cebanu de la Andres Capital, iar zilele trecute i-a scris, pe aceeași temă, și actualului acționar majoritar, Daniel Goldberg, președintele companiei Result-4-You. Deși noii acționari au garantat fiecare că se vor achita de obligațiile salariale, nu au mișcat nimic. La jumătatea lunii iulie, salariații au ieșit din nou în fața pavilionului administrației de la Rafo și au protestat, cerând să se întâlnească și cu acționarul majoritar și cu administratorii rafinăriei.
Sesizarea ITM – ne-a declarat Ion Marian – va fi urmată, în această săptămână, de adrese către ministerele Muncii și Justiției. „Sesizăm – se arată și în actuala scrisoare către ITM - că la Rafo încă nu există un fond constituit pentru garantarea plății salariilor cel puțin la nivelul minim brut pe țară, conform Codului Muncii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu