marți, 23 august 2016

Șase super-comune ar putea apărea în județul Bacău



  • acestea vor avea rol de poli regionali



Comunele Berești-Tazlău, Găiceana, Ghimeș-Făget, Podu Turcului, Răcăciuni și Sascut ar putea forma o nouă unitate administrativ-teritorială în județul Bacău. Un proiect de lege privind reclasificarea localitatilor propune înființarea a 183 de astfel de comune poli-regionali, un fel de „super-comune” care au rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km. Proiectul de lege spune că dezvoltarea acestor localități este sprijiită de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară și socio-culturală. Astfel, dacă proiectul va avea susținere în Parlament, comunele din România vor fi împărțite în „comune poli-regionali” și „alte comune”.
Super-comunele sunt localități cu rol de „loc central” în județ și pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele au minim 2.000 de locuitori, iar desemnarea noului lor statut are în vedere rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră și feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole.
Comuna Berești-Tazlău are, în prezent, 5.728 de locuitori, Găiceana 2.894, Ghimeș-Fșget 4.910, Podu Turcului 5.124, Răcăciuni 8.364, iar Sascut 10.039.
În Regiunea Nord-Est, județul Bacău are șase astfel de comune, în Botoșani și Vaslui sunt câte cinci, în Iași opt, iar în Suceava șapte. Regiunea are, însă, și un pol regional principal cu potențial transnațional, municipiul Iași, patru poli regionali secundari – Bacău, Botoșani, Piatra Neamț și Suceava, dar și un pol județean cu potențial transnațional - Vaslui. În județul Bacău, orașul Comănești are rol de pol județean secundar, iar orașele Buhuși, Slănic Moldova, Târgu Ocna și Dărmănești sunt centre urbane cu funcții specializate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu