luni, 4 iulie 2016

Drumul spre Artă a fost bătut cu flori în Tabăra Internațională de pictură Rotary



  • tabăra și-a închis porțile sâmbătă, 2 iunie, la Pensiunea Montana din Slănic Moldova


Intitulată sugestiv „Drumul spre Artă”, Tabăra internațională de pictură organizată și în acest an de Rotary Club Bacău și-a închis porțile sâmbătă, 2 iunie, la Pensiunea Montana din Slănic Moldova. Copiii, veniți din Republica Moldova, din SUA, Rusia și Cehia, care au petrecut aici zece zile, au primit de la profesoarele lor, artistul plastic Elvira Cemortan Voloșin și creatoarea de modă Natalia Rahmistriuc, ambele din Republica Moldova, ca temă de reflecție artistică redarea în tehnici speciale de transpunere pe hârtie, pe pânză și pe suport textil a universului florilor. Ceea ce a rezultat a fost o serie de lucrări care au fost jurizate și prezentate într-un veritabil vernisaj de artă plastică, dar și într-un spectacol de fashion. Spectatorii au fost membrii clubului Rotary și invitații lor, între care s-a aflat și Daniel Tănase, guvernator în mandatul 2015-2016 al Districtului 2241 România și Republica Moldova al Rotary Club International.

Drumul spre artă bătut cu flori în acest an de copiii din Tabăra internațională de pictură a încântat asistența evenimentelor de la Pensiunea Montana. Sufletul taberei a fost și în acest an artistul plastic Elvira Cemortan Voloșin, președinta Centrului Cultural ARTELIT, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și din România - filiala Bacău, care însă a avut-o alături pe Natalia Rahmistriuc, directorul executiv al agenției de modeling „Fashion Style Model Agency”, din Republica Moldova. „I-am învățat pe copii – ne-a spus Elvira - cum se pictează în tehnică acrilică și în ulei, cum se aplică foița de aur, dar și cum se transpun desene pe suport textil, pe obiecte de îmbrăcăminte. Am folosit culori și o tehnică specială, astfel încât desenele să fie rezistente la purtat îmbrăcămintea și la spălat sau călcat”.
Natalia Rahmistriuc, care se ocupă de modeling într-o agenție care crează colecții de haine pictate, a venit pentru prima dată într-o astfel de tabără. Împreună cu Elvira a scos pe piață, recent, o colecție de eșarfe pe care apar desenele acesteia. „În tabără - spune Natalia - am vrut să facem același lucru, dar autorii desenelor au fost chiar copiii. Astfel, au pictat pe maiouri, pe tricouri, pe eșarfe, au creat rochii pictate. Pentru prima dată, în această tabără, s-a lucrat astfel”.

Micii artiști învață să se autoevalueze

Tabăra internațională de pictură a clubului Rotary din Bacău are deja o tradiție. Aici Elvira a lucrat din 2004 cu copiii, uneori și cu ajutorul altor artiști. Câteva ediții au fost organizate chiar la Centrul de cultură de la Tescani. „A fost o atmosferă creativă și mă bucur că această tabără a crescut în valoare și a fost susținută și de alte cluburi Rotary – ne-a declarat Elvira. Mulți participanți au fost copii din centre de plasament. Alături de alți copii ei s-au simțit foarte bine, iar aici au căpătat conștiința de artiști, pentru că sunt talentați. Pe parcursul anilor în tabără au venit mereu și copii din alte țări.”
Elvira le insuflă copiilor conștiința valorii de sine. Astfel, ei sunt repartizați în trei echipe în care fiecare are calitatea de membru al juriului și nominalizează câștigătorii. „Se crează o concurență sănătoasă, în care chiar copii analizează ce fac ei și ceilalți – spune profesoara lor. Evident, avem și un juriu profesionist și în final desemnăm câștigătorii. Anul trecut am nominalizat un copil foarte talentat din Bacău, Ovidiu Rusu, iar eu, ca președinte al Centrului Cultural Artelit din Republica Moldova, l-am adus acolo, i-am oferit cazare și masă și i-am organizat și un vernisaj la Filarmonica națională, din care i-au fost achiziționate și câteva lucrări. Vom proceda în continuare la fel.”

Parada modei în tabăra de pictură

Surpriza cea mare a evenimentului a fost, însă, o veritabilă paradă a modei prezentată chiar de autorii hainelor pictate cu flori. „Maestrul de ceremonii” în acest caz a fost Natalia, ea însăși prezentatoare de modă, ca top model. Natalia i-a învățat pe copii cum se pun pașii pe ring, ce ținută trebuie afișată, ce privire trebuie să aibă prezentatorul. „În acest domeniu – spune Natalia - nu trebuie să fii neapărat top model. Chiar cu o talie și o înălțime mai mică, ei, copiii trebuie să știe să prezinte o creație, nu neapărat în calitate de manechin, să fie mândri de ceea ce fac”.
Natalia Rahmistriuc i-a ajutat pe copii și la crearea de modele noi de îmbrăcăminte, i-a învățat să croiască și să coase, dar și cum să-și prezinte creațiile.
Ea a deschis recent agenția de modeling din Chișinău, care se ocupă însă și de promovare și de marketing. „Am o experiență de nouă ani în marketing, dar acum vreau să promovez ceea ce-mi place mie personal. Astfel, din 2015 lucrez separat. Am fost un top model, dar nu în străinătate. Am preferat marketingul, iar acum vreau să dau tinerilor talentați șansa să-și prezinte creațiile”.

„Districtul 2241 al Rotary Club International ocupă locul al patrulea în organizarea de tabere pentru noua generație. Sunt tabere care promovează artele tradiționale (precum olăritul și încondeiatul ouălor), tabere de arheologie, Tabăra internațională de pictură din județul Bacău și altele. Este extraordinar că în tabăra din Bacău avem copii și din România și Republica Moldova, dar și dintre cei care vin de dincolo de ocean sau din alte țări. Ei, după ce se reîntorc acasă, devin veritabili ambasadori ai României peste hotare.”
Daniel Tănase, past-guvernator al Districtului 2241 România și Republica Moldova al Rotary Club International

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu