miercuri, 22 iunie 2016

SCR mai face un pas spre Compania Română de Chimie. Chimcomplex încearcă revitalizarea Carom Onești



  • după lansarea ofertei pentru preluarea Oltchim, combinatul din Borzești va efectua un audit și la fostul producător de cauciuc sintetic


Puține instalații din fostul Carom mai sunt în picioare
Societatea Chimcomplex Borzești, membră a Grupului SCR – Societățile Comerciale Române, va efectua săptămâna aceasta un audit al activulului Platforma CAROM Onești, care aparține companiei Energy Bio Chemicals, societate aflată în faliment. Auditul are loc în urma anunțului de vânzare a activelor fostului combinat Carom (teren, construcții, mijloace fixe, stocuri etc.) făcut de lichidatorul judiciar ZRP Insolvency S.P.R.L. „Achiziția potențială a spcietății Carom – spune directorul general al Chimcomplex, Dumitru Coman - ar putea face parte dintr-un plan mai mare de revitalizare a industriei chimice românești, prin constituirea Companiei Române de Chimie. Am integra în această Companie partea funcțională și de viitor din Carom, urmând ca primele măsuri luate să fie în domeniul investițiilor și creării unui numar semnificativ de locuri de muncă. În acest sens, un avantaj uriaș îl reprezintă calificarea forței de muncă”.
Ștefan Vuza
Omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează SCR, susține din nou preluarea de către Chimcomplex a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea și, pe această bază, înființarea Comapniei Române de Chimie. Preluarea Carom este, însă, o noutate. „Vă reamintesc ce a declarat chiar președintele Grupului SCR, domnul Ștefan Vuza, anume că România are 28 de licee de chimie, 14 facultăți de chimie și 11 institute în domeniu. Referindu-ne strict la Onești, vorbim de tradiție și de profesionalismul oamenilor de aici, care întotdeauna s-a situat la cote foarte înalte. De asemenea, avem semnale foarte clare din partea mediului universitar, care pledează pentru coagularea tuturor sinergiilor, astfel încât industria chimică din România să se relanseze. Iar Compania Română de Chimie poate fi integratorul acestei relansări” - a precizat Dumitru Coman.
Chimcomplex Borzeşti este unul dintre cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din România și din Europa de Sud-Est, iar activitatea sa constă în fabricarea și comercializarea produselor clorosodice, a clorurilor anorganice, a alchilaminelor și a solvenților organici.
Carom Onești, singura companie producătoare de cauciuc sintetic din România, a fost privatizată în iunie 2003, când AVAS a vandut pachetul majoritar de acțiuni către societatea Tender. Firma a intrat în faliment în noiembrie 2005, după ce Tribunalul Bacău a hotarât lichidarea judiciară. În 2011, compania austriacă Energy Bio Chemicals a preluat activele Carom, însă în 2013 societatea a intrat din nou în insolvență ș,i ulterior, în faliment.

„Chimcomplex a achiziționat caietul de sarcini, iar în această săptămână echipa noastră de specialiști va efectua un audit tehnico-economic. În funcție de rezultat, vom căuta soluții pentru a vedea ce afacere se poate dezvolta în continuare pe Platforma industrială și apoi vom stabili pașii de urmat”.
Virgiliu Băncilă, președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu