sâmbătă, 11 iunie 2016

S-a deschis al doilea Forum al arhitecților băcăuani



Filialele Bacău-Neamț ale Ordinului Arhitecților din România și Uniunii Arhitecților din România au deschis, vineri, 10 iunie, cu sprijinul Ordinului Arhitecților pentru Relații Internaționale, la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” din Bacău, a doua ediție a Forumului „Moldova Repe 2030”. Partenerii celor două filiale în organizarea evenimentului sunt Primăria Bacău, societatea Centrul de Afaceri și Expozițional, Centrul de Cultură „G. Apostu”, Uniunea Arhitecților din Republica Moldova și  Filiala Cernăuți a Uniunii Arhitecților din Ucraina.

La Forum participă arhitecți, urbaniști, oameni de cultură, universitari din mai multe domenii, din România, din Republica Moldova și, pentru prima dată la un astfel de eveniment, arhitecți din Bucovina de Nord, regiunea Cernăuți (Ucraina). „Ne dorim ca acest Forum – a spus, la deschidere, arhitectul Constantin Amâiei, autorul proiectului – o dezbatere despre problemle cu care ne confruntăm în acest colț de Europă, să încercăm să răspundem la întrebări precum «Ce se mai întâmplă prin orașele noastre» și «Ce rol mai au arhitecții și urbaniștii în situația în care lucrurile se schimbă din ce în ce mai repede și uneori imprevizibil».
Dezbaterile Forumului au fost structurate, în acest an, după conținutul documentului programatic în zece puncte semnat de participanții din România și Republica Moldova la ediția de anul trecut. Astfel au rezultat trei sesiuni de discuții succesive și cronologice ideatic. Vineri s-a vorbit despre istorie, despre trecut, despre patrimoniu, iar astăzi se va vorbi despre provocările prezentului și despre viitor, despre sănătatea planetei, despre arhitectura sustenabilă.

Primele discursuri la deschiderea Forumului

La deschiderea Forumului a transmis un mesaj din partea comunității băcăuane noul primar al municipiului, Cosmin Necula. „Eu – a spus primarul – consider arhitecții artiști care trec dincolo de planșe și de calcule. Ei modelează un oraș și viața oamenilor, aduc frumosul și fac să ne simțim bine indiferent de unde ne aflăm și de circumstanțele vieții care este destul de complicată. Regiunea Nord-Est are, din păcate, o serie de probleme și se pare că Munții Carpați reprezintă o barieră între noi și restul Europei. Cred că e momentul ca această barieră să fie străpunsă. Nu să discutăm pe unde, eventual, va trece o autostradă, ci ca autostrada să treacă prin Moldova, legând Europa de noi.”
Tot la sesiunea de deschidere a fost așteptat și urmărit cu foarte mare interes discursul academicianului Emil Răzvan Teodorescu, pe tema „Mai vechiul urbanism bucureștean și statuile sale”. Reputatul profesor și om de cultură, fost ministru al Culturii și Cultelor, a făcut, cu acest prilej, un excepțional excurs prin istoria României, cu referire la o perioadă de 80 de ani. „Eu sunt de origine moldavă, dar dintr-o liftă valahă, născut și trăitor în București - și-a început academicianul discursul. Mi-am zis că nu aș avea ce căuta la acest Forum, dar în Academie coordonez o temă privitoare la raportul dintre globalismul bucureștean și monumentele de for public. Deci ar fi de spus ceva. Noi, aici, suntem încă foarte orientali. Vreau să-i spun și domnului primar de Bacău că plec din oraș, dincolo de lucrurile frumoase văzute, cu imaginea jalnică a casei atribuită de lagenda urbană nu de documente istorice familiei lui Vasile Alecsandri. Am pozat-o și, luni, voi duce fotografia la Academia Română.”
Academicianul Răzvan Teodorescu, la Forum
Tot în sesiunea de deschidere a lucrărilor Forumului a vorbit și directorul Centrului Internaționalde de Artă „G. Apostu”, Geo Popa, care, vulcanic, în stilul deja cunoscut de băcăuani, a opinat despre atenția și grija noastră (autorități, reprezentanți ai societății civile și trăitori în propriul oraș) față de obiective arhitectonice și comunitare reprezentative.

Dezbaterile zilei a doua

Lucrările Forumului continuă astăzi, 11 iunie, de la ora 10,00, cu dezbateri pe tema „Dezvoltarea policentrică - mijloc de echilibrare a dezvoltării spațiale”, în care se va vorbi despre rețeaua de localități din Moldova și Bucovina și din zonele lor de influență, moderată de arhitectul Ion Nicolae. De la ora 12,20, în program este trecută dezbaterea pe tema „Strategii comune de dezvoltare a centrelor urbane”, moderată, de asemenea, de Ion Nicolae, iar de la ora  15,30 se va vorbi despre „Politica de coeziune interregională” și se vor căuta răspunsuri la întrebarea dacă Europa are nevoie de Moldova și de Bucovina (Moderator arhitectul Viorel Boiciuc). Seria dezbaterilor zilei se va încheia cu discuții pe tema „Actul de arhitectură - factor civilizator al societății”, despre cum vedem viitorul celor trei provincii înrudite în următorii 15 ani (moderator Viorel Boiciuc).
Ca și la prima ediție a Forumului, lucrările acestuia vor fi urmate, la final, de un veritabil Dialog al artelor, în care la Centrul de Internațional de Artă „G. Apostu” va fi vernisată expozița de pictură „Nu mă doare nimic, doar lipsesc”, a artist vizual Dragoș Burlacu, și va fi prezentat spectacolul de muzică, poezie și grafică „Plan-detaliu al scării de cuvinte”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea mișcării artistice și literare DADA, în regia lui Val Mănescu, pe muzica lui Florin Bejan și sub grafica lui Dragoș Burlacu.
Duminică, 12 iunie, arhitecții și invitații lor vor fi în centrul orașului Piatra Neamț, unde, evident, vor mai încinge un dialog asupra aspectului arhitectonic al locului, sub prezentarea susținută de arhitectul Dan Florea, vicepreședinte al OAR Bacău-Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu