marți, 17 mai 2016

Gulerele albe ne dau clasă cu datoriile la stat




Lista datornicilor de talie mică la bugetul statului, abia făcută publică de ANAF, e un talmeș-balmeș. Claie peste grămadă, fără nicio ordine dată măcar de localitatea de domiciliu sau de județul din care se trag rău-platnicii, fără măcar o așezare după alfabet, aproape 187.300 de nume îți defilează prin față de pe această listă. Dar, cu ceva răbdare și cu ceva abilități din domeniul IT găsești cam ceea ce te interesează.
Dacă nu ești pe listă răsufli ușurat, iar dacă dai de numele vreunui cunoscut ori jubilezi că l-ai văzut înfundat ori îi plângi de milă sau îl caini măcar în gând. Până la urmă, 1.500 – 2.000 de lei restanțe n-ar fi chiar marea cu sarea, dacă numai despre atât ar fi vorba.
La alții, însă, e vorba de mult mai mult. Și te întrebi, fără speranță de răspuns, cum de sunt unii cu milioane sau cu sute de milioane de lei datorii la stat și nu s-a legat nimeni de ei până acum. Pentru că sunt! Îți vin în minte celebrele de acum cazuri ale amărâților care au fost dovediți de Fisc și, evident, de instanțele de judecată că au vândut niscaiva buruieni și n-au plătit taxe și impozite, că alții au râvnit la câte o pâine sau la vreo biată găină și s-au trezit cu cătușele pe mâini.
Dar ce să mai zici de primii zece datornici la stat, persoane fizice, având fiecare obligații fiscale restante între 12 și 232 de milioane de lei? Păi, cine credeți că puteau acumula astfel de restanțe? Sunt nume sonore pe această listă. Pe primul loc apare Sorin Negoiță, primarul sectorului 3 al Capitalei și candidat, cu obligații fiscale necontestate de 232 de milioane de lei. George Becali are datorii la stat de 3,9 milioane de lei, pe care le-a contestat, Silvu Prigoană are obligații de 3,9 milioane de lei.
Omul de afaceri Daniel Guzu figurează cu datorii de 2 milioane de lei, contestate integral, iar năstrușnicul Cristian Țânțăreanu are și el 2,7 milioane de lei obligații fiscale necontestate.
Culmea e că, din totalul de 3,4 miliarde, ANAF poate recupera la această dată doar circa 2,3 miliarde de lei. Situația juridică a restului de creanțe de 1,1 miliarde de lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existența unor hotărâri judecătorești de suspendare a executării silite etc.) oprește Fiscul de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită.
Concluzia: să tot porți gulere albe!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu