marți, 17 mai 2016

ANAF a publicat „Lista rușinii” cu persoanele fizice datoare la stat


Administrația Județeană Bacău a Finanțelor Publice

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat Lista cu 187.230 de contribuabili persoane fizice care aveau restanțe fiscale mai mari de 1.500 de lei la 31 martie 2016.  Lista conține numele persoanelor fizice care totalizează obligații fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activități economice independente sau profesii libere. Lista cuprinde și nume ale unor persoane fizice din județul Bacău.

Căutarea unui nume în listă este însă foarte greoaie, deoarece aceasta nu a fost întocmită pe județe sau măcar numele să fi fost puse în ordine alfabetică. Un nume poate fi căutat cu ajutorul instrumentelor specifice programelor de calculator, dar un nume scurt se poate regăsi în nume mai lungi, ceea ce face căutarea și mai grea.
Chiar și în acest condiții, am găsit în listă numele unor băcăuani care au datorii de peste un milion de lei fiecare.
Din total, ANAF a precizat că poate recupera, la această dată, circa 2,3 miliarde de lei. Situația juridică a restului de creanțe de 1,1 miliarde de lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existența unor hotărâri judecătorești de suspendare a executării silite etc.) oprește ANAF de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită.
Conform Codului de procedură fiscală, "obligații fiscale restante" înseamnă obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată și diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Fac obiectul publicării doar creanțele fiscale, prevăzute de art. 162 din Codul de procedură fiscală. Nu fac obiectul publicării confiscările dispuse prin sentințe civile sau penale, atragerea răspunderii în procese civile de insolvență sau în faza penală, alte creanțe bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată și cele a căror executare este suspendată.
Contribuabilii cu restanțe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile și li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situației fiscale, iar în cazul în care astfel de situații sunt constatate de contribuabili după publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu