vineri, 8 aprilie 2016

Rafinorii cer o audiență la ministrul Finanțelor



  •  ei speră în ridicarea sechestrului ANAF măcar pentru stațiile de carburanți Rafo, care odată vândute le-a putea asigura salariile restante 
  •  cabinetul premierului a trimis o scrisoare a Sindicatului Rafinorul la Ministerul Economiei, pentru analiză 
  •  rafinorii cer ajutorul parlamentarilor

Anca Dragu
Salariații societății Rafo Onești încearcă, prin organizația de sindicat Rafinorul, să facă viabile ultimele speranțe pe care le mai au cu privire la soarta rafinăriei, a locurilor de muncă de acolo și, evident, a plății drepturilor salariale restante. După scrisorile adresate direct premierului Dacian Cioloș și Guvernului, sindicatul a trimis, vineri, 8 aprilie, ministrului de Finanțe, Anca Dragu, solicitarea de a fi primită o delegație de la Rafo care împreună cu reprezentanții ANAF să găsească o soluție tehnică, juridică și legală în baza căreia să fie ridicat sechestrul asigurător pe stațiile de distribuire a carburanților din proprietatea rafinăriei, pentru care ar exista cumpărător. Dacă stațiile ar putea fi vândute, banii încasați ar putea acoperi plata salariilor restante.

Conducerea sindicatului a informat-o pe Anca Dragu, sub semnătura liderului Ion Marian, ce este Rafo, cum a fost privatizată și cine o stăpânește, ce a investit și ce a realizat actualul acționar majoritar și în ce situație se află în prezent. Nu lipsesc din informare date despre achitarea integrală a datoriilor Rafo la bufetul de stat, lucru pe care numai actualul patron a făcut-o, de la privatizarea din anul 2001. La sfârșitul anului 2015, însă, în baza unei sentințe penale împotriva omului de afaceri Ovidiu Tender, care prin societatea Prospecțiuni București deține 2,7% din acțiunile Rafo, ANAF a instituit sechestru asigurător pe toate bunurile mobile și imobile ale rafinăriei. Motiv folosit de acționar și de posibilii investitori de a nu mai finanța societatea. În plus, acționarul majoritar a introdus pe ordinea de zi a următoarei AGA aprobarea cererii pentru deschiderea procedurii de insolvență, cu intrarea direct în procedura de faliment. Cei 395 de salariați sunt, astfel, în pericol de a fi concediați fără plăți compensatorii.

Apel către parlamentari

Rafinorii mai au speranță la parlamentari
Rafinorii mai au, însă, un motiv de speranță. Apelul către premierul Cioloș a primit primul răspuns. Cabinetul premierului a trimis Ministerului Economiei, spre analiză, scrisoarea sindicatului. „Bine ar fi – a opinat Ion Marian – dacă și parlamentarii de Bacău ar face, împreună, o interpelare către minister, în susținerea platformei industriale Borzești prin atragerea unui program guvernamental de revitalizare”. Parlamentarul Valerian Vreme a făcut deja, solitar, o declarație politică de la tribuna Camerei Deputaților, prin care a solicitat celor de care depinde soarta Rafo „să măsoare de șapte ori înainte de a tăia”. Deputatul a mai susținut că Rafo poate fi relansată și a argumentat prin dezvoltarea economică favorabilă a României în prezent, prin piața bună a carburanților și prin ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, țara care ar putea aproviziona cu țiței rafinăria ca și în trecut.

„Sperăm, atât timp cât rafinăria are încă toate instalațiile în picioare și bine conservate, că chiar prin inițierea procedurii de faliment nu se va ajunge la sfărșitul Rafo. Ea va renaște și prin susținerea actualului guvern, care și-a propus prin programul de guvernare susținerea relansării unor mari platforme și unități industriale”.
Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu