vineri, 15 aprilie 2016

Paștele cu Helios



Cel puțin declarativ, pentru a nu spune ciar „propagandistic”, autoritățile ne arată că supraveghează tot mai mult ce mâncăm sau ce purtăm, cum ne distrăm, cum călătorim și pe unde ne facem veacul sub iluzia că avem timp liber. Totul sub imperiul siguranței pe care trebuie să o simțim din partea acestor autorități. Nu e de mirare că apropierea Paștelui pentru majoritatea românilor, adică Paștele ortodox, un eveniment căruia îi dedicăm prin tradiție tot ce avem mai bun, de la cele puse pe masă până la ce îmbrăcăm și, mai nou, și cum ne distrăm în zilele pascale, a intrat deja sub lupa celor plătiți să ne supravegheze mișcările. Ne-am obișnuit deja cu acțiunile, dar și cu sfaturile celor de la Protecția consumatorilor, ale celor de la inspectoratele pentru situații de urgență, ale medicilor și, evident, ale polițiștilor, binevenite desigur.
Mai nou, pe această scenă a intrat și Antifrauda, adică Direcția Generală Antifraudă Fiscală din ANAF, prin „Operațiunea Helios”. De ce? „Pentru prevenție și combaterea evaziunii fiscale din perioada Sărbătorilor” când, paradoxal, activitatea economică se intensifică. Așadar, verificările inspectorilor antifraudă vor viza întreg lanțul economic. ~n prima etapă - spun inspectorii -, când mărfurile intră pe teritoriul României, are loc verificarea documentelor în vamă, la granițe, pentru achizițiile intracomunitare și pentru toate importurile. Concret, se controlează declarațiile vamale ale importurilor și documentele de transport rutier al mărfurilor. Urmează etapa a doua, a controlului operativ, când echipele mobile de control vor opri camioanele și vor verifica dacă doumentele menționate anterior nu au fost cumva modificate pe drum. Mărfurile ajung însă în depozite după acest filtru, adică în centrele en gross, dar nu scapă de control, în a treia etapă a Operațiunii Helios. Inspectorii vor verifica marfa și documentele (subetapa de control efectiv), prin încrucișare cu informațiile din primele două etape ale operațiunii, și monitorizează autovehiculele care transportă marfa din en gross la revânzători. Ultima etapă este verificare modului în care vânzările către consumatorii finali sunt fiscalizate.
Ave Helios! Dar, apropo: de ce Helios? Păi, Helios era, în mitologia greacă, Soarele. Adică, Antifrauda vrea să scoată, de Paști, totul la lumină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu