joi, 21 aprilie 2016

Acționarii de la Rafo au oficializat solicitarea falimentului



Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) societății Rafo Onești au adoptat, joi, 21 aprilie, hotărârea deschiderii procedurii simplificate a intrării în insolvență. Acționarul majoritar, Petrochemical Holding, a cerut Consiliului de Administrație (CA), între altele, să introducă pe ordinea de zi din AGA modificarea statutului societății, pentru ca aceasta să devină societate de tip închis, prin retragerea de la tranzacționare pe Bursa de Valori București, dar și lărgirea atribuțiilor CA pentru a putea cere deschiderea procedurii insolvenței întreprinderii. Practic, acționarii au hotărât oficial intrarea directă în procedura de faliment.
„Sindicatul Rafinorul – ne-a informat liderul organizației, Ion Marian – a solicitat, anterior adunării, înscrierea pe ordinea de zi, în numele salariaților, a emiterii unei hotărâri cu privire la plata drepturilor de natură salarială, unele restante de la începutul anului, în condițiile falimentului. Însă acționarii prezenți nu au putut propune sau stabili un termen în acest sens, pentru că hotărârea de intrare în faliment a fost luată ca urmare a instituirii sechestrului asigurătoriu pe activele rafinăriei de către ANAF, sechestru care a blocat accesarea resurselor financiare necesare implementării unui proiect pentru Rafo.”
Sindicatul a adus noile probleme ale rafinăriei și ale celor aproape 400 de salariați pândiți de șomaj și la cunoștința premierului Dacian Cioloș și a Guvernului. Doleanțele au fost trimise, spre soluționare, Ministerului Economiei și Comerțului, care în răspunsul său a reiterat dezinteresul Executivului pentru Rafo. „Societatea Rafo Onești – se arată în răspuns - nu se află în portofoliul ministerului, fiind o societate privată. În aceste condiții, Guvernul României nu poate face o imixtiune în managementul acționarilor, nu face evaluări și nu poate acționa decât în conformitate cu legislația europeană în vigoare.” Ministerul a sugerat, însă, și un soi de soluție la problemele salariaților și ale rafinăriei: „În cazul în care patronii și autoritățile locale au proiecte viabile de relansare economică, acestea pot accesa fonduri europene sau pot organiza clustere care să conducă la dezvoltarea economică a zonei”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu