miercuri, 2 septembrie 2015

A apărut Ghidul păgubiților societății de asigurări Astra



Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, pe site-ul propriu și pe pagina sa de Facebook, „Ghidul pentru consumatori. Situația Astra”, care include și un set de întrebări și răspunsuri pentru situații frecvent întâlnite în cazul societății Asigurare-Reasigurare Astra, pentru care Autoritatea a decis retragerea autorizației de funcționare și a solicitat intrarea în procedura de faliment a acesteia.

Lista potențialilor creditori de asigurări (asigurați, beneficiari ai asigurării sau persoane păgubite în cazul asigurării de răspundere civilă) se va publica de Fondul de Garantare a Asiguraților – FGA până la sfârșitul lunii septembrie. Persoanele care nu se regăsesc în listă se pot adresa direct FGA.
Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de o instanță judecătorească, iar FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment, în limita plafonului legal, de 450.000 de lei/creditor de asigurare.
În situația unor daune produse anterior deciziei ASF și pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurător, dar și în situația producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asigurații/beneficiarii asigurării/ persoanele păgubite se pot adresa FGA.

Cererile de plată se depun la FGA

Decizia ASF în cazul Astra a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 august, iar cererile de plată trebuie depuse nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Creditorii se pot adresa FGA și ulterior, dacă dreptul de creanță s-a născut după data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment.
Cererile tip vor fi puse la dispoziție de Fond, însă acesta va începe să plătească doar după ce va exista o decizie definitivă în justiție cu privire la falimentul Astra. Acest lucru ar putea dura încă 3-4 luni, dacă asigurătorul contestă în justiție hotărârea de deschidere a procedurii de faliment. ASF prezintă, în ghidul menționat, și pașii care trebuie urmați în acest caz.

Cine poate solicita despăgubiri de la FGA?

Poate cere despăgubiri orice persoană asigurată, un beneficiar al asigurării sau  un păgubit (în cazul asigurării de răspundere civilă) - se menționează în ghidul ASF. Contractele de asigurare încheiate cu Astra sunt valabile până la data expirării sau până la data denunțării acestora - se subliniază în ghid. Plata va fi efectuată în lei, pentru creanțele certe, lichide și exigibile, prin intermediul poștei sau al unei bănci autorizate de BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu