duminică, 3 mai 2015

Presa fără pumni în gură



Mii de publicații din întreaga lume celebrează, astăzi, 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. În puzderia de sărbători dedicate oricui și oricum (la Slobozia, de exemplu, tot astăzi este „Ziua bărbatului… slobozean”), o zi închinată libertății de exprimare prin presă reflectă o realitate care se perpetuează și care parcă chiar ia amploare: în toată lumea, atentatele la libera exprimare sunt tot mai multe și tot mai grave.
Data de 3 mai comemorează Declarația de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste, organizat de UNESCO și ONU la Windhoek, Namibia. Pe 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertății Presei. Ințiativa a venit la Conferința Generală UNESCO, în care aceasta, printr-o rezoluție din 1991 asupra promovării libertății presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a unei societăți democratice.
În acest an, World Association of  Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), organizația globală a industriei ziarelor, cu sediul la Paris, a pus la dispoziția publicațiilor din întreaga lume eseuri, editoriale, interviuri, fotografii și materiale promoționale despre semnificația zilei de 3 mai, dar și scrisori de protest la adresa țărilor ale căror guverne intimidează și atacă presa. Majoritatea dezvoltă tema „Jurnaliști în exil". Scrisorile de protest au putut fi semnate și trimise liderilor din Iran, Mexic, Filipine, China și Sri Lanka, în care drepturile omului, dar și ale liberei expresii, sunt grav atacate.
Noi, românii, ne-am obișnuit să vorbim, în asemenea situații, de „pumnul pus în gura presei”. De cine? De cei care dețin Puterea, sub oricare dintre formele acesteia. Cea mai recentă și mai longevivă tentativă, poate și cea mai gravă, a fost preluarea publicațiilor de către partidele politice sau de acoliții acestora și dirijarea informațiilor către ținte precise. Pumnul a fost înlocuit, deseori, cu palma. Sau cu bancnotele de valori mari. Dar nu numai. Pumnul devenise prea vizibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu