miercuri, 27 mai 2015

LAPAR a luat la bani mărunți politicile agricole românești și europene



Peste 1.100 de fermieri din toată țara au participat, marți, 26 mai, la Conferința Națională a celei mai importante organizații profesionale din domeniul lor de activitate, Liga Asociațiilor producătorilor Agricoli din România – LAPAR, organizație conduse de câțiva ani de doi fermieri băcăuani, Laurențiu Baciu (președinte) și Daniel Ciobanu (vicepreședinte). La conferință au participat și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, însoțit de secretarul de stat George Turtoi, reprezentanți ai Parlamentului, președintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, Nini Săpunaru, reprezentanți ai Academiei de {tiințe Agricole, ai unor asociații profesionale, dar și Emmanuelle Mikosz de la ELO (Organizația Europeană a Proprietarilor de Terenuri), și Petit Arnaud, reprezentantul Copa-Cogeca (Organizația europeană a fermierilor și cooperativelor agricole), precum și reprezentanți ai unor asociații agricole din unele state europene.

Tema principală a dezbaterilor din conferință a fost, în acest an, una pe măsura sfertului de veac scurs de la evenimentele din 1989, dar și a perspectivelor: „Agricultura României: viitor sau istorie”. „Am simțit – a spus Laurențiu Baciu - nevoia să facem un bilanț a ceea ce a fost în agricultura românească și mai ales în legătură cu politicile economice aplicate în ultimii 25 de ani, pentru a înțelege că agricultura este unul ditre cele mai importante sectoare economice ale țării noastre și ale întregii lumi. Omenirea a început cu agricultura și va sfârși în absența ei, acesta este, de altfel, și sloganul LAPAR.”
Delegația băcăuană la Conferință
Tonul prezentărilor a fost, prin urmare, unul pe măsura temei, dar și în deja cunoscutul stil al președintelui Laurențiu Baciu, adică unul acid, curajos și lipsit de prejudecăți, pentru a spune – cum singur aprecia președintele LAPAR – lucrurilor pe nume. Au fost astfel, atacate problemele cu care se confruntă agricultorii români, dar și modul în care făuresc și aplică politici agricole atât statul român, cât și Consiliul Europei. Fermierii sunt nemulțumiți că la Bruxelles s-au negociat prost condițiile de a face agricultură în țara noastră, că statul român nu a intervenit pentru îndreptarea situației, că banii europeni au fost folosiți neprofesionist, în proiecte perdante, exotice, fără folos și nu s-a ținut cont de priorități – de modul în care trebuie să se producă în agricultură, de nevoia de depozitare a produselor, de nevoia de procesare a acestora etc. În schimb, au fost evidențiate încă o dată birocrația care omoară proiectele agricole și politicianismul păgubos care afectează acest domeniu economic. „Nu s-au încurajat exploatații autohtone – a spus Laurențiu Baciu –, comasarea terenurilor, dar au fost luate măsuri de limitare a businessului în agricultură și de încurajare a nemuncii.”
De aceea, LAPAR a făcut o serie de aproape 20 de propuneri concrete pentru îmbunătățirea situației din agricultură, între care se numără urgentarea cadastrării teritoriului, o legislație pentru comasarea terenurilor, încurajarea exploatațiilor agricole viabile, reducerea birocrației, modernizarea și extinderea sistemelor de irigații.
„Trebuie să recunosc – a spus și ministrul Daniel Constantin – că LAPAR este cea mai importantă organizație profesională din agricultura Românească. Astfel, eu am mari așteptări de la fermierii LAPAR, pentru că o asemenea organizație poate realiza singură acele așteptate fonduri mutuale pe care le dorim în agricultura noastră. Legislativul cred că ar trebui să se gândească, astfel, la obligativitatea ca orice fermier să facă parte dintr-o astfel de organizație.” Ministrul a anunțat, cu acest prilej, că la Bruxelles a fost aprobat Programul Național de Dezvoltare Rurală a României 2014 – 2020 și că, astfel, vor fi lansate toate măsurile din acest nou program.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu