luni, 16 martie 2015

Primăvara pomicultorilor a început cu lecții de întreținere în livezi



Camera Agricolă Județeană a deschis seria lecțiilor practice de tăiere de întreținere la pomi, care sunt dedicate fermierilor. Prima acțiune a avut loc în comuna Plopana, în arealul de care se ocupă, din partea Camerei, inginerul Gică Pîslaru, iar seria lecțiilor practice va fi continuată la Buhoci și la Moinești chiar în această săptămână. Inițiativa a fost luată cu ani în urmă și a fost susținută, an de an, de un specialist în domeniu, dr. ing. Florin Acatrinei, consultant al Camerei Agricole Județene și administratorul uneia dintre cele mai cunoscute pepiniere de pomi fructiferi din județ, PomAltoi, din comuna Letea Veche.

Gazda fermierilor-elevi la lecția de pomicultură din Plopana a fost Miluță Vrânceanu, proprietarul unei livezi intensive de peste șapte hectare, înființată acum circa șase ani pe coasta blândă a unui deal din satul Budești. Frumoasă lucrare livada, harnic și fermierul, dar – după cum spunea el însuși –, un pic de știință mai multă într-o asemenea lucrare nu strică niciodată. Mai ales că acum venea chiar de la cel care i-a și furnizat puieții, de care, după cum arătau pomii, avea de ce să fie mulțumit.
Luna martie ne-a întâmpinat, la Budești, cu o vreme mohorâtă, dar în livadă este tocmai timpul lucrărilor de întreținere, astfel încât nu era timp de stat lângă vatră. Înarmat cu uneletele obișnuite unei asemenea îndeletniciri, foarfeci și fierăstraie, inginerul Acatrinei a și pornit la treabă. Toți am fost ochi și urechi: asemenea ocazie nu se ivește oricând.
Inginerul a început, tacticos, cu primele noțiuni despre pomi și pomicultură, despre necesitatea tăierilor de întreținere. În livadă erau numai meri, dar de soiuri diferite, astfel încât demonstrațiile pe fiecare soi fixau cunoștințele exact acolo unde se potriveau mai bine. „Pomii - spunea Florin Acatrinei – au tendința de a crește cât mai mult, spre lumină. Pe verticală. Astfel, dacă vrea o ramură să crească, o scurtez. O pot lăsa, însă și întreagă, iar pentru a nu mai crește o dirijez la orizontală. Ea va forma, astfel, rod, spre deosebire de ramura care crește pe verticală. Dar, cu cât voi scurta mai tare ramura voi forța creșterea. Puterea de creștere este mai mare la ramurile din partea de sus.”
De asemenea lucruri trebuie să ții neapărat cont dacă vrei să ai un pom bine crescut și roditor, mai ales în livezile intensive, precum aceea din Budești. Lecția a continuat cu demonstrații practice de tăiere, însoțite de explicațiile specialistului. Curioși și evident interesați, fermierii au pus și întrebări, s-au îndoit de unele sfaturi, dar până la urmă s-au convins că tot puterea științei este de partea adevărului.
La cât de dornici erau participanții să afle mai multe, lecția s-ar fi întins cu siguranță mult în timp. O ploaie rece și insistentă, soră cu lapovița, ne-a oprit din lucru, dar tot am rămas cu destule cunoștințe. Ba, la plecare spre Bacău ne-am oprit și în livada intensivă a verilor Adrian și Dragoș Mihalache, pentru un scurt, dar interesant și util schimb de experiență.
Ușa, pentru orice lămurire, a rămas, însă,  deschisă la specialiștii în agricultură de la Camera Agricolă, astfel încât cine vrea poate afla mai multe și poate face treabă bună.
Să fie cu noroc noul an agricol, în care am intrat încă din toamna trecută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu