sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Francul elvețian s-a scumpit și mai mult



  • ratele de restituire a creditelor în această monedă sunt cu atât mai mari
  • OTP, unul dintre principalii creditori, a venit cu primele soluții

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri, 16 ianuarie, un curs de schimb de 4,4228 de lei pentru francul elvețian. Devalorizarea leului în raport cu moneda elvețiană a sporit astfel cu 2% față de cotația de joi, când creșterea a fost de 15,7%. Acesta este un nou maxim istoric în cotațiile leu  – francul elvețian.

Sitația nou creată este de natură să îngrijoreze și mai mult mai ales persoanele care au contractat credite bancare în franci elvețieni. Joi, zeci de asemenea debitori au protestat în fața sediului BNR și au cerut Guvernului să întreprindă măsuri. În Bacău, cei care se află în această situație sunt calmi, unii caută însă chiar la sucursalele de unde s-au împrumutat să afle posibile soluții. Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300 - 350 de lei pe lună, la o rată medie de 500 - 600 de franci.
Creditele în franci elvețieni au fost contractate mai ales cu ani în urmă, când cotația leu – francul elvețian era una dintre cele mai stabile, cum este acum raportul leu – yenul japonez. La scurt timp, însă, a început fluctuația cursului, iar acum s-a ajuns la un maxim istoric.

OTP Bank – prima reacție

Sucursala OTP Bank din Bacău
În România, OTP Bank este una dintre instituțiile de credit care a acordat cele mai multe asemenea credite. Banca are o sucursală și în Bacău. OTP a reacționat rapid și oferă deja soluţii clienților. Astfel, banca aplică, din 16 ianuarie, reduceri ale marjei de dobȃndă, cu pȃnă la 1,5% pentru clienţii cu credite în CHF (franci elvețieni), cu dobȃndă variabilă, pe trei luni, în urma analizei istoricului fiecărui client şi a condiţiilor aplicabile acestuia.
Clienţii pot solicita această facilitate pȃnă pe 27 februarie, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit.

 „Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elvețian ne determină să reacționăm rapid și să adoptăm o măsură imediată de susținere a clienților noștri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecţia clienților faţă de consecințele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluția pieței și vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar.” László Diósi, CEO OTP Bank Romȃnia.

Fluxurile zilnice ale cotațiilor valutare pun, însă, și mai mult gaz pe foc. Pe parcursul unei zile, cotațiile se schimbă de mai multe ori. Ieri, de exemplu, la unele sucursale din Bacău au apărut cotații și mai mari decât media zilei. Clienții nu au cum să știe ce cotație va afișa banca peste o oră sau două, deci a aștepta un nivel mai bun poate fi riscant, pentru că aceste niveluri pot fi mai mari decât anterior.
Vineri, la ora 16,00, de exemplu, OTP vindea CHF cu 4,5454 de lei și cumpăra cu 4,3612 lei. Banca Transilvania vindea cu 4,5504 lei și cumpăra cu 4,3939 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu