duminică, 31 august 2014

Cărți pentru copiii din Spania, de Ziua Limbii Române



Copiii străini care au recitat românește au fost premiați

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE), împreună cu Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, a dăruit câte o carte de poezii sau de povești românești tuturor copiilor care au știut să recite o strofă dintr-o poezie în limba română. Evenimentul a avut loc în fața librăriei creștine românești din orașul Coslada, din Spania, de Ziua Limbii Române, sărbătorită în fiecare an pe 31 august.
În Spania locuiesc un milion de români, care au învățat bine limba spaniolă, dar continua să păstreze ca limbă de comunicare între ei și în familie limba română. Există, însă, și spanioli care pentru că lucrează cu români sau au relații bune cu aceștia au învățat limba română. Raul are 46 de ani și are prieteni români de 20 de ani. Acum trei ani și-a făcut o prietenă romancă. De atunci, a început să învețe limba română. Suleiman este cetățean indian, însă este rezident în Spania de trei ani. După ce a muncit doi ani să învețe spaniola, patronul lui l-a detașat să lucreze la un magazin de fructe în orașul Coslada. Pentru că cei mai mulți clienți sunt români, Suleiman a învățat foarte bine românește. Recunoaște imediat românii care intră în magazinul lui și îi saluta în românește. De ziua Limbii Romane, Suleiman a primit din partea FADERE o diplomă de merit pentru învățarea limbii române într-un timp foarte scurt. 
Suleiman, vânzătorul care a învățat românește de la clienții lui
Tresar de bucurie ori de câte ori nu sunt în România și aud vorbindu-se românește – spune Daniel Țecu,  președintele FADERE. Limba română rămâne singurul spaâțiu virtual unde toți românii se pot întâlni. Recomand tuturor celor care doresc să apere limba română să o facă începând din casa lor. Să nu vorbească niciodată cu copiii limba română amestecat cu limba din țara în care se află.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu