joi, 9 august 2012

Guvernul propune zece măsuri împotriva efectelor secetei


  • fermierii le analizează, astăzi, la o nouă rundă de discuţii la Ministerul Agriculturii
Daniel Constantin
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a prezentat, miercuri, un set de zece măsuri pentru combaterea efectelor secetei şi stimularea sectorului agricol. "Am prezentat aceste măsuri şi reprezentanţilor fermierilor - a spus ministrul. O parte dintre ele au fost agreate, altă parte a fost modificată sau urmează să fie modificată în urma creării unui grup de lucru, a unui grup de discuţii pe care îl avem cu reprezentanţii fermierilor". Fermierii au combătut intenţiile Guvernului în acordarea de sprijin, după efectele secetei, la anumite niveluri de despăgubire. Astăzi, 9 august, are loc o nouă rundă de discuţii pe această temă la Ministerul Agriculturii, la care au participat şi reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la conducerea căreia se află fermierii băcăuani Laurenţiu Baciu şi Daniel Ciobanu.

Ministerul Agriculturii şi Guvernul au anunţat că vor lua două măsuri principale pentru combaterea efectelor secetei. În primul rând, acordarea unui ajutor de minimis şi o Hotărîre de Guvern care să compenseze pierderile pe care fermierii le înregistrează în acest an faţă de media ultimilor trei ani. Fermierii au considerat, însă că este mai bine ca Hotărârea de Guvern care vizează despăgubirea fermierilor, compensarea pierderilor de venit, să fie înlocuită cu un sprijin mult mai consistent, de a suplimenta fondurile pe care toţi fermierii le primesc pe suprafaţă, în campania 2012 - 2013.
Ministerul propune să acorde fermierilor persoane fizice care exploatează teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 sau în primăvara anului 2012 un ajutor de minimis atât fermierilor înregistraţi în sistemul APIA, dar şi celor care au suprafeţe mai mici de un hectar, dar care reprezintă, însumat, o suprafaţă destul de mare. Maximul ajutorului financiar în cadrul schemelor de minimis este de 7.500 euro pe exploataţie.

Fermierii vor sprijin mai mare în nou an agricol

A doua măsură se referă la creşterea Plăţilor Naţionale Directe Complementare pe suprafaţă pentru anul 2012. Sprijinul, în anul 2011, a fost de 132 de euro la hectar, dar fermierii au solicitat, pentru a combate efectele secetei, venituri mai mari care să compenseze aceste pierderi pe care le înregistrează, un sprijin cât mai mare pe campania 2012 - 2013 de la bugetul de stat. "Acest sprijin - a spus Daniel Constantin - va putea să atingă chiar plafonul maxim permis de Comisia Europeană, adică sprijinul mediu pe care îl primeşte un fermier din Uniunea Europeană, aproximativ 170 - 180 de euro pe hectar".
Ministrul a reamintit că, pentru a veni în sprijinul fermierilor, din acest an s-a oferit posibilitatea ca APIA să elibereze o adeverinţă, din data de 25 iulie, ca o garanţie pentru un sprijin de 95 de euro la hectar de la o bancă, un credit punte care va fi stins odată ce plăţile vor fi făcute de la Comisia Europeană şi de la bugetul de stat, adică începând cu 16 octombrie şi continuând cu 1 decembrie, când fermierii vor primi sprijinul în totalitate.

Apă mai ieftină la irigaţii

Cea de-a treia măsură are incidenţă directă asupra secetei şi asupra sistemului de irigaţii. Fermierii primesc, deja, energia electrică pentru apa de irigaţii la un nivel mai redus cu 20%. În loc să plătească 250 de lei pe mia de metri cubi de apă, dau numai 200 de lei. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va factura organizaţiilor de udători costul de apă fără pierderile pe care le plăteau şi suportau fermierii până acum pe canalele de distribuţie.
A cincea măsură este menită să reducă costurile finale pe care beneficiarii, producători din România, le plătesc atunci când accesează sistemul de irigaţii de la ANIF. "Dacă la măsura 3 vorbim deja de o reducere reală de 20% a costului pe care îl plăteşte beneficiarul la apă - a precizat ministrul -, la a doua măsură putem vorbi de 10 - 15% reducere având în vedere că nu se mai plătesc şi acele pierderi generate de distribuţie. Prin Măsura 125, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, toate organizaţiile de udători au posibilitatea să retehnologizeze staţiile de pompare pe care le au deja în administrare.
Asupra celorlalte măsuri intenţionate de Ministerul Agriculturii şi a poziţiei fermierilor faţă de acestea vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu