joi, 21 iunie 2012

Seceta din toamnă a pus rapiţa la pământ


  • cine mai are cultură speră la două tone pe hectar şi la peste doi lei pe kilogram la vînzare
Cu ani in urma, la Servichimex rapita aducea recorduri de productie
Rapiţa a rămas în cultură, în judeţul Bacău, doar pe jumătate din suprafaţa dedicată iniţial, adică în toamna anului trecut. Din cele 4.200 de hectare, circa 2.000 au intrat cu mari probleme în iarnă, după seceta care s-a abătut asupra României, dar şi după iarna foarte grea care a urmat. Ploile din primăvară au mai salvat, în parte, situaţia.

Unul dintre cultivatorii importanţi de rapiţă din judeţul Bacău, societatea Servchimex, mai are, în acest an, doar circa 75 de hectare pe care plantele se dezvoltă normal. "După seceta din toamnă şi iarna grea - spune Ioan Chiriac, administratorul societăţii -, am rămas doar cu 60 la sută din suprafaţă. Cred că voi obţine circa 2.000 de kilograme pe hectar. calitatea recoltei cred că este un anormală. producţia s-a diminuat, nu calitatea. Dimpotrivă, în acest an scoatem o producţie mai mică, dar cu o cheltuială mai mare, pentru că fiind plantele mai rare a trebuit să erbicidăm de două ori. Plus alte costuri cu tratamentele. La o producţie mai mică sunt costuri pe unitate mai mari. În primăvară au fost ploi importante, dar luna iunie a fost în zona noastră fără precipitaţii notabile. Este un an capricios, la care ne şi aşteptam, dar se pare că va fi chiar mai rău decât am preconizat. Depinde mult de ploile care vor veni de acum încolo". Ioan Chiriac crede că din câtă producţie va obţine o va da toată la export, pe schimbul intracomuniutar european. Rapiţa se procesează, în general, puţin în România. Cerealele şi oleagionoasele, începând cu rapiţa, au preţuri pe care le face piaţa internaţională, ceea ce fermierii apreciază că este un lucru bun. "Rapiţa - a mai apreciat administratorul Servchimex - cred că se va vinde de la doi lei pe kilogram în sus. Anul trecut s-au dat 1,70 de lei. Nu cred că va fi o creştere spectaculoasă, pentru că la nivel mondial este rapiţă, iar marele consumator este Europa, nu SUA. Europenii fabrică biodiesel, pe când americanii etanol, din porumb. Ceea ce ne şi ajută, pentru că dacă americanii nu ar folosi porumbul pentru etanol, nici noi nu am mai vinde cu 0,60 de lei kilogramul, sau cum e acum chiar 0.80 de lei".

Unde a plouat un pic s-a mai făcut ceva

Daniel Ciobanu, proprietarul societăţii Aprodes Dămieneşti, a întors 30 la sută din suprafaţă, dar se consideră fericit faţă de alţii. "Unii - spune proprietarul - au întors 70 - 80 la sută sau chiar tot. Procentul pe ţară, de cultură care a rămas este 30. Noi am cultivat 80 de hectare şi mai avem 60. Ne aşteptăm la o producţie medie, circa 2.000 - 2.500 de kilograme la hectar. Depinde de zonă. La noi a plouat chiar pe 1 şi 2 septembrie, la răsărirea rapiţei, deci e un caz fericit. La alţii, alături nu a fost aşa. Datorită ploilor din primăvară, însă, masa la 1.000 de boabe pare să fie mai mare. Mai rău este că nu se prea înghesuie cumpărătorii să ne contacteze, să ne dea preţuri certe, să încheie contracte. Ne-au şi prevenit că nu vor porni fabricile fără cantitatea necesară. Deci, ni s-a spus să ne luăm gândul de la un preţ mai bun". Fermierul crede că este posibil să dea marfa la export, dacă preţul este mai bun. Dar, tot speră, la un 2,25 de lei pe kilogram, preţ care a apărut deja. Însă ce a câştigat la rapiţă pierde la grâu, unde sunt probleme cu răsărirea şi densitatea, plus că după ploi s-au ridicat destule buruieni. Mohorul este cât grâul.

Unii n-au pic de rapiţă

Norocul nu a ţinut şi cu Petrişor Olteanu, administrator la Agro Nova Răcăciuni. Din cele 40 de hectare cultivate anul trecut cu rapiţă, nu a mai rămas cu nimic. "Am întors toată suprafaţa - ne-a declarat fermierul. Culturile de primăvară, însă, au ponit bine, din grâu recuperez cam 70%. Nu se ştie nici dacă vom mai pune rapiţă şi în toamna care vine, după cum se anunţă vremea, din nou cu secetă. E poosibil să scoatem această cultură din schemă. Nu ne permiterm să mai facem şi al doilea an de perderi. În rest, câmpul e bun. A primit apă şi mai face faţă. Dacă nu plouă în următoarele 10 - 15 zile, se va resimţi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu