duminică, 6 mai 2012

Convenţia Naţională a Lions Clubs România s-a ţinut în Bacău


  • băcăuanul Ionel Lupu a predat mandatul de guvernator bucureşteanului Paul Grecu
De la stânga la dreapta: Roemo Stavarache, Excelenţa Sa Matthijs van Bonzel,
MIrela grigorovici, Claudette Cornet, Ionel Lupu
Municipiul Bacău a găzduit, timp de două zile (4 şi 5 mai), Convenţia Naţională a Districtului 124 România a Lions Clubs Internaţional, şedinţa cabinetului guvernatorului districtului şi întâlnirea past-guvernatorilor acestui district. Alegerea Bacăului s-a datorat mandatului de guvernator al Districtului pentru anul lionistic 2011 - 2012 deţinut omul de afaceri Ionel Lupu, administratorul tipografiei Doel şi membru al Lions Club Moldova. La lucrările Convenţiei au participat ambasadorul Olandei în România, Excelenţa Sa Matthijs van Bonzel, primarul Municipiului Bacău, Romeo Stavarache, şi reprezentanţi ai mişcării lionistice europene, din Franţa, Olanda şi Polonia. Convenţia a analizat activitatea Districtului 124 România şi a ales noul guvernator, pentru mandatul 2012 - 2013.

Locurile de onoare, în prezidiul Convenţiei de la Bacău, au fost ocupate de invitaţii speciali, dar şi de guvernatorul Ionel Lupu, viceguvernatorul I - Paul Grecu, viceguvernatorul II - Mirela Grigorovici, secretarul Districtului - Istvan David, trezorierul Districtului - băcăuanul Laurenţiu Berdilă, directorul internaţional al Lions Clubs International - Claudette Cornet, imediat-past-guvernatorul Rodica Dacian şi Pawel Cieslinski, viceguvernator al Lions Clubs din Polonia. Conform ceremonialului specific mişcării lionistice, întreaga asistenţă a ascultat, întâi, imnurile SUA (ţara de unde a pornit această mişcare), Franţei, Olandei, Poloniei, României şi al Lions Clubs. Participanţii la Convenţie au fost reprezentanţi ai cluburilor Lions din Arad, Bacău (cluburile Moldova şi Sf. Gheorghe), Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploieşti, Rădăuţi, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Timişoara şi Reşiţa, care au procedat la schimbul de fanioane ale cluburilor cu cele ale guvernatorului Ionel Lupu.

Cluburile Lions, parteneri pentru comunitate

Ceremonia a fost urmată de saluturile adresate Convenţiei, între alţii, de Matthijs van Bonzel, Romeo Stavarache, Claudette Cornet şi Pawel Cieslinski, dar şi ale reprezentantului cluburilor Leo (ale tineretului din mişcarea lionistică) din România. Ambasadorul olandez s-a arătat încântat de ceea ce a văzut în Bacău şi a precizat că a urmărit şi potenţialul economic al zonei, pentru eventuale investiţii olandeze, dar nu a uitat să menţioneze nici relaţia pe care o are cu preşedintele Traian Băsescu, după ce a aşteptat trei luni să-i prezinte scrisorile de acreditare. Potenţialul economic în creştere al Bacăului a fost amintit şi de primarul municipiului. "Suntem într-o luptă şi într-o concurenţă directă cu municipiul Iaşi, dar dorim ca cele două oraşe din Moldova să fie împreună reprezentative pentru România. Activitatea cluburilor Lions din Bacău este foarte bună şi suntem mulţumiţi de rlaţia pe care am avut-o cu ele în ultimii opt ani. Nu putem uita consultanţa pentru câteva mii de băcăuani pe probleme de sănătate în domeniul oftalmologiei, nici acţiunile caritabile făcute an de an. Cluburile sunt parteneri pe care îi apreciem, cu care conlucrăm când este nevoie."

"Clubul meu, familia mea"

Districtul 124 România al Lions Club International are 62 de organizaţii, cu 1.358 de membri. Mişcarea de caritate Lions a luat naştere pe 7 iunie 1917, în Statele Unite ale Americii, la iniţiativa omului de afaceri Melvin Jones. Este cea mai mare organizaţie de service prin voluntariat din lume, acum în peste 200  de ţări, cu 842 de districte şi peste 45.000 de cluburi şi peste 1,3 milioane de membri. În 1954, mişcarea a fost membru fondator cu statut de ţară al ONU. Denumirea organizaţiei provine de la iniţialele cuvintelor Liberty, Intelligence, Our Nations Safety, iar sigla are ca element figurativ doi lei, unul care priveşte cu mândrie spre activitatea din trecut, iar altul cu încredere spre viitor. Sloganul organizaţiei, "We serve" (Noi servim), a devenit deviza cluburilor Lions din toată lumea. "Noi, în anul lionistic 2011 - 2012 - a spus, în Raportul moral de activitate al mandatului său, Ionel Lupu - am reuşit să devenim un district mai puternic numeric. Au fost create patru cluburi noi şi mai avem două în formare. Am devenit un district mai dinamic prin acţiunile de voluntariat şi actele de caritate. Deviza mea a fost cea a preşedintelui internaţional al mişcării: «Clubul meu, familia mea». Cred că efortul şi dăruirea noastră pot alina durerea celor loviţi. Comunitatea are nevoie de noi, iar noi am dovedit că putem fi cei care, cu discreţiue şi modestie, suntem alături de cei sărmani şi cu probleme." Membrii Lions Club din România au la activ câteva zeci de acţiuni de anvergură pentru ajutorarea celor aflaţi în nevoie, între care s-au remarcat taberele pentru copiii cu diabet (una şi în Bacău), campaniile de consultanţă oftalmologică şi, mai nou, pregătirea de câini dresaţi pentru însoţirea persoanelor nevăzătoare (primul câine dresat special a şi ajuns în ţară, din Italia).
Convenţia Naţională de la Bacău s-a încheiat cu alegerea noului guvernator, pentru mandatul 2012 - 2013, care este Paul Grecu, membru al clubului Bucureşti Dacia.
Asupra mişcării lionistice din România şi din Bacău vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu