sâmbătă, 5 mai 2012

"Drumuri prin memoria profesiei contabile"


  • cartea cu acest titlu scrisă de preşedintele CECCAR a fost lansată şi în Bacău
Lansarea cărţii a avut loc în standul CECCAR
de la "Târgul de carte Bacău"
Standul filialei Bacău a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), organizat la prima ediţie a Târgului de carte a Camerei de Comerţ şi Industrie, a găzduit joi, 3 mai, lansarea cărţii "Drumuri prin memoria profesiei contabile", apărut la editura CECCAR sub semnătura preşedintelui acestei organizaţii, reputatul prof. univ. dr. Marin Toma. La prezentarea cărţii, susţinută de preşedintele filialei Bacău a CECCAR, Marcel Bulinschi, au participat, alături de profesionişti contabili şi zirişti şi elevi şi profesori de la Colegiul Naţional "Ion Ghica", din Bacău, instituţie de învăţământ mediu cu profil economic.

"«Drumuri prin memoria profesiei contabile» - a spus Marcel Bulinschi - este un titlu care îţi oferă, deja, «biletul» unei călătorii fascinante prin viaţa şi sufletul unui om, dedicate integral profesiei şi oamenilor din jur. Parcurgând dezinvolt cuprinsul cărţii eşti prins în mrejele unei plăceri spirituale pe care numai oamenii aleşi o pot transmite semenilor". Cele şase capitole ale acestei cărţi sunt, în fond, un omagiu indirect adus activităţii profesorului Marin Toma pe tărâmul ştiinţei contabilităţii şi preocupării sale de a aduce această profesie, după reînfiinţarea CECCAR, în 1990, la nivel european şi mondial. "Apreciem - se arată în prefaţa cărţii - că drumurile parcurse şi aşezările noi create în profesia contabilă au condus la unitate şi performanţă, la emancipare şi nobleţe, la utilitate şi eficienţă. Toate aceste împliniri ne îndeamnă la recunoştinţă, gratitudine, consideraţie şi preţuire pentru preşedintele Toma Marin, dar şi pentru toţi ceilalţi care s-au dăruit cu sârg şi pricepere profesiei contabile." Marcel Bulinschi a remarcat că reputatul profesor, preşedintele unuia dintre cele mai importante organisme profesionale din ţara noastră, a înţeles că proba noii culturi a profesiei contabile moderne este "coagularea, bazată pe eficienţă, a tuturor rsuselor şi a intereselor membrilor cu interesele economice ale ţării."
Cartea a fost editată cu prilejul celor 90 de ani împliniţi, ]n 2011, de la înfiinţarea CECCAR, în 1921. Profesorul Marin Toma crede că organizaţia a deschis, însă, din anul 2010, "a treia vârstă în existenţa sa postrevoluţionară, cea a MATURITĂŢII şi ÎNNOBILĂRII, după cea a renaşterii şi recunoaşterii, perioada 1990 - 1999, şi perioada artizanatului şi promovării profesiei contabile, dintre anii 2000 - 2009".
Vocea profesorului Marin Toma este una care trebuie ascultată în domeniul contabilităţii, datorită reputaţiei sale, dată de activitatea sa ştiinţifică. Aceasta - a mai spus Marcel Bulinschi - "se recomandă prin numeroase lucrări ştiinţifice monografice, de contabilitate şi evaluare, audit şi control, expdertiză contabilă şi consultanţă, prin elaborarea şi promovarea standardelor profesionale, prin numeroase studii şi articole publicate".
Profesorul Marin Toma a fost în câteva rânduri oaspete al Bacăului, unde a şi predat cursuri aspiranţilor la calitatea de expert contabil, ocazii cu care a şi acordat ziarului nostru o serie de interviuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu