marți, 6 martie 2012

Pambac: Profitul cel mai bun din ultimii patru ani încurajează reluarea investiţiilor


Alin Giurea, preşedintele Pambac Bacău
Cel mai bun profit din ultimii patru ani, obţinut anul trecut, încurajează managementul societăţii Pambac, din Bacău, să prefigureze obiective mai îndrăzneţe pentru 2012. "Faptul că Pambac are, în acest moment, gradul de îndatorare ZERO - spune preşedintele companiei, Alin Giurea -, ne permite să abordăm curajos dezvoltarea viitoare. Analizăm cu mare atenţie zonele unde putem găsi sinergii favorabile, care să ne asigure creşteri sănătoase şi reduceri de costuri semnificative. Creşterea gradului de competitivitate face parte, de asemenea, dintre obiectivele noastre în acest an".

Pambac şi-a propus, pentru 2012, creşterea cifrei de afaceri şi a cotelor de piaţă, în condiţii de siguranţă a încasărilor, dar şi reluarea programului de investiţii, blocat în mare măsură în anii 2010 şi 2011. Cifra de afaceri este văzută, astfel, la nivelul de 201 milioane de lei, faţă de numai 196 de milioane în 2011 şi în creştere cu 7,7%  faţă 2010, cînd vînzările au fost de numai 182 de milioane de lei. "În anul 2011 - a precizat preşedintele Pambac - creşterea cifrei de afaceri s-a datorat în primul rând majorărilor de preţ la produsele vândute. Motivul acestor majorări a fost creşterea  nemaiîntâlnită  a preţurilor la materiile prime (grâu şi porumb), începând cu perioada ianuarie-februarie 2011. Au fost categorii de produse la care am înregistrat creşteri, în timp ce la altele am continuat să înregistrăm o scădere a volumelor vândute. Cel mai reprezentativ exemplu este categoria produselor de panificaţie, care în ultimii ani scade constant, datorită evaziunii fiscale în creştere". Profitabilitatea s-a îmbunătăţit, anul trecut, când Pambac a înregistrat un profit brut de peste 4 milioane de lei, în creştere cu 69% faţă de anul 2010, iar conducerea companiei consideră că un factor important în atingerea acestor rezultate a fost reducerea semnificativă a nivelului cheltuielilor financiare, datoriile pe termen mediu şi lung fiind zero.

Fentarea Fiscului - prima mare problemă în morărit şi panificaţie

Evaziunea fiscală şi neimplicarea autorităţilor în eradicarea acestui fenomen sunt considerate şi pentru acest an de preşedintele Alin Giurea problema numărul unu pentru companie. "Sunt factori deosebit de dăunători în general mediului de afaceri şi, evident, bugetului de stat - spune Alin Giurea. Economia subterană depăşeste 30% din PIB-ul României. Numai pierderea din TVA-ul nevirat la buget este de peste 10 miliarde de euro. Iar în sectorul de morărit şi panificaţie, dimensiunea evaziunii a trecut de 70%, iar în valoare netă la nivelul anului 2011 s-a ridicat la peste 760 de milioane de euro". Producătorii susţin că pe această piaţă, anul trecut, evaziunea fiscală a crescut cu peste 10% după ce guvernul a majorat TVA-ul, de la 19 la 24%. "În domeniul nostru de activitate - spune preşedintele Pambac - soluţia acestei probleme este extrem de simplă şi rapid de aplicat. Şi anume, reducerea TVA-ului pe lanţul grâu- făină-pâine la 5%, maxim 7%, conform modelului european. Dar, după mai bine de zece ani în care am purtat nenumarate discuţii cu mulţi reprezentanţi ai guvernarilor anterioare, la nivel central şi local, am constatat că nu se doreşte curăţarea mediului economic, chiar dacă declarativ situaţia stă invers.
De ce nu vor cei care ne conduc să reducă TVA-ul la produsele alimentare? Pentru că astfel firmele evazioniste «protejate» nu vor mai putea frauda statul în interes personal, iar dintr-un TVA de 5% nu s-ar mai putea da şpagă".
Pambac mai ia, însă, în calcul, pentru anul în curs, şi reducerea consumului datorat puterii financiare scazute a populaţiei, care a generat o reorientare a consumatorilor către produsele ieftine şi foarte ieftine. "Slăbirea puterii de cumpărare şi creşterea TVA au fost două măsuri distructive ale consumului, au redus producţia şi au descurajat investiţiile" - a conchis Alin Giurea.
Asupra altor obiective al companeii băcăuane pentru anul în curs vom reveni cu amănunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu