vineri, 23 martie 2012

Fermierii din LAPAR îi bat obrazul lui Băsescu

  • preşedintele României şi premierul MRU au tratat cu flit Conferinţa Naţională a Ligii, care a avut loc pe 20 martie, dată aleasă chiar de Traian Băsescu u fermierii le-au trimis o "Scrisoare deschisă" de protest
Locul preşedintelui Băsescu la Conferinţă
a rămas neocupat
Plăcuţa cu numele preşedintelui Traian Băsescu a rămas cuminte şi singuratică pe masa "prezidiului" Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR în ziua de 20 martie la Palatul Parlamentului. Preşedintele, care chiar el a ales data desfăşurării evenimentului, a lăsat scaunul de onoare rezervat de organizatori neocupat. La conferinţă nu au venit nici premierul Mihai Ungureanu şi nici ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. S-au invocat, evident, "probleme urgente". Sentimentul celor 600 de participanţi - membri reprezentativi ai LAPAR din toate zonele agricole ale ţării - şi al celor 100 de invitaţi a fost că oficialii s-au temut să dea ochii cu agricultorii, la câte probleme s-au adunat în acest domeniu economic, dar şi că i-au tratat astfel cu dispreţ. De aceea, conducerea LAPAR a adresat preşedintelui şi premierului o "Scrisoare deschisă", de protest.

"Conferinţa - se arată în scrisoarea semnată de preşedintele LAPAR, băcăuanul Laurenţiu Baciu - s-a dorit a fi un dialog organizat, instituţionalizat prin această formă de manifestare, între reprezentanţii legali ai agricultorilor şi conducerile celor mai responsabile instituţii ale statului român. A fost o manifestare aniversară: 10 ani de activitate a LAPAR în slujba agriculturii şi a agricultorilor români. În mod inexplicabil, nu aţi dat curs invitaţie făcute, mai ales că fixarea datei Conferinţei s-a făcut la solicitarea domnului Preşedinte al României, Traian Băsescu.
Această formă de dialog a fost preferata LAPAR, considerând-o civilizată şi eficientă şi prin participarea dumneavoastră, pentru a da posibilitate înaltelor instituţii pe care le reprezentaţi să se informeze direct de la sursă cu problemele majore din agricultură, cu care se confruntă agricultorii români. De asemenea, se puteau constata, din luările de cuvânt ale participanţilor, direcţiile gresite pe care sunt nevoiţi să le parcurgă agricultorii români, dar şi  propuneri concrete şi direcţii clare de corectare a politicilor agricole păguboase.
Niciun reprezentant al celor mai importante instituţii ale Statului Român decidente în orientarea agriculturii României în corelaţie cu Politica Agricola Comună pentru perioada 2014 - 2020 nu a  fost prezent la dezbaterea acestor probleme. Acelaşi dezinteres şi dispreţ total afişat pentru agricultură l-au adoptat şi miniştrii Agriculturii, Finanţelor, Mediului, Transporturilor şi Economiei, invitaţi ca şi Excelenţele Voastre. 
Refuzul nemotivat al Dumneavoastră a fost un mesaj dur, o palmă nemeritată adresată strădaniei de a organiza o dezbatere profesională, dar şi celor prezenţi şi întregii mase a agricultorilor români.
Solicităm, de urgenţă, o întâlnire de lucru cu Dumneavoastră, cu rugămintea de a participa şi cei cinci miniştri invitaţi la  Conferinţă, în care să vă prezentăm şi să dezbatem probleme grave şi deosebite din agricultură şi împreună să stabilim obiectivele principale de care să se ţină cont pentru a se dezvolta şi în România o agricultură performantă, eficientă, conformă cu cerinţele din UE, care să aducă o contribuţie substanţială în creşterea PIB-ului şi, în general, a nivelului de trai al românilor".
Scrisorii i-a fost ataşată şi Rezoluţia Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, adoptată în unanimitate de participanţi. Ziarul nostru a publicat, deja, primele patru puncte ale Rezoluţiei şi va publica şi următoarele şase puncte ale ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu