Codul de procedură fiscală, sistemul declarativ şi modificările legislative aplicabile în anul fiscal 2012 au făcut, luni, 5 martie, obiectul mesei rotunde organizate de filiala Bacău a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), cu sprijinul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP). Profesioniştii contabili s-au întâlnit, pe această temă, cu Zoana Sârghi, şeful Biroului asistenţă pentru contribuabili, şi Elena Bărbieru, consilier superior în instituţia fiscală băcăuană. O primă problemă analizată a fost a implicaţiilor nerespectării calendarului depunerii declaraţiilor fiscale, traduse prin aplicarea de amenzi usturătoare.
Dezbaterile de la CECCAR ţin contabilii în priza legislaţiei fiscale |
"Practic - a spus preşedintele filialei CECCAR, Marcel Bulinschi - au fost dezbătute calendarul obligaţiilor fiscale pentru luna martie, sistemul declarativ aplicabil în acest an fiscal, dar şi modificările apărute în legislaţia fiscală în anul 2012, în special la articolul 52 din Codul fiscal şi Ordinul ministrului Finanţelor 247/2012 prin care se stabileşte procedura unitară pentru aplicarea prevederilor articolului 52. De asemenea, au fost dezbătute modificările la Codul de procedură fiscală prin Ordonanţa Guvernului 2/2012 şi au fost făcute precizări privind depunerea situaţiilor financiare aferente anului 2011 şi a Declaraţiei privind impozitul pe profit aferent anului trecut".
De altfel - a anunţat Zoana Sârghie -, materiale consultative care cuprind precizări cu privire la noutăţile din sistemul legislativ referitor la domeniul fiscal sau calendarele fiscale sunt postante şi pe site-ul propriu al DGFP Bacău.
Duhul blândeţii, versus rigoarea legii
"Cel mai important, în fiecare lună - a spus şeful Biroului consultaţii contribuabili - este calendarul fiscal, prin care profesioniştii contabili marchează obligaţiile pentru depunerea în termen a declaraţiilor şi pe cele privind plata obligaţiilor. Insistăm pe acest calendar al obligaţiilor pentru că amenzile care sunt aplicabile în cazul nedepunerii declaraţiilor sunt destul de mari, iar în această perioadă de criză economico-financiară vrem ca toţi contribuabilii să fie foarte bine informaţi. Noi am folosit, până acum, metode mai blânde pentru a determina respectarea termenelor, dar acum legiuitorul a fost mai ferm şi a stabilit aplicarea de amenzi." În acest sens, Declaraţia fiscală 112 poate fi depusă lesne pe internet, în baza certificatului digital pe care trebuie să-l deţină fiecare profesionist contabil. Din septembrie 2011, printr-o modificare la Codul fiscal şi la Declaraţia fiscală 390, sancţiunile aplicate sunt exprimate nu în procente (2%), ci ca sumă. "Noi - a mai precizat Zoana Sârghi - am făcut un «inventar» al contribuabililor care nu au depus declaraţiile fiscale şi ei nu sunt chiar puţini. Noi am făcut notificările cuvenite, am calculat majorările care se aplică, dar în unele cazuri a fost nevoie şi de aplicarea de amenzi, de la caz la caz. Nu lăsaţi nicio declaraţie nedepusă, pentru că în toate cazurile se aplică amenzi". La o altă întâlnire cu profesioniştii contabili, reprezentanţii Fiscului au promis să vină chiar cu tot eşichierul amenzilor care pot fi aplicate în astfel de cazuri. Numai pentru nedepunerea în termen a Declaraţiei fiscale 394, amenda ajunge şi la14.000 de lei.
Facilităţi la plata datoriilor, până în iunie
Neplata la termen a obligaţiilor fiscale înseamnă o povară foarte mare pentru contribuabili. Anul trecut au fost acordate unele facilităţi fiscale pentru cei care se aflau în situaţia de a nu fi putut să-şi achite aceste obligaţii, dar puţini contribuabili băcăuani au accesat aceste facilităţi. "Doar jumătate din aceste facilităţi - a spus Zoana Sârghi - se mai acordă în continuare, până pe 30 iunie, deci numai pe jumătate din ce se putea scuti până la 31 decembrie. Iar majorările de întârziere pot depăşi nelimitat nivelul debitului. În plus, se aplică şi penalităţi de întârziere la plată. De aceea, noi vrem o foarte bună comunicare cu toţi contribuabilii, inclusiv prin intermediul contabililor". În cazuri extreme, a contracta un credit bancar pentru plata datoriilor este mai avantajos decît a plăti penalităţile. Creditul fiscal este mai scump decât cel bancar.
Până acum, 80% dintre contribuabilii la Fisc au depus declaraţiile fiscale cerute la termen. Sincopele apar mai ales în cursul trimestrului calendaristic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu