- combinatul din Borzeşti este unicul producător de clorură de calciu din ţară
Deşi iarna este pe ducă, o informaţie de la Chimcomplex Borzeşti poate ţine în priză administraţiile locale şi centrale care se gândesc să aplice proverbul "Vara sanie şi iarna car", dacă vor să cheltuie corect banii contribuabililor pe deszăpezirea drumurilor şi străzilor. Chimcomplex este unicul producător intern de clorură de calciu şi oferă atît pe piaţa internă, cât şi la export, clorură de calciu pentru diferite utilizari: ca agent antiîngheţ sau pentru întreţinerea nedistructivă a căilor de rulare pe timp de iarnă. Prin contrast, sarea aruncată pe drumuri atacă stratul de bitum şi lasă, la dezgheţare, adevărate răni în structura asfaltică.
Combinatul din Borzeşti are oferte pentru toate primăriile din ţară |
Clorura de calciu este utilizată mult (milioane de tone pe an) - spun specialiştii de la Chimcomplex - în toate statele europene şi în SUA, fiind cel mai performant produs destinat dezgheţului din punct de vedere al temperaturii la care acţionează, sub minus 30 de grade Celsius. "Studii tehnice şi documentaţii de specialitate efectuate în România şi în străinătate de către diverse institute de cercetare, prezintă eficienţa clorurii de calciu ca agent utilizat la combaterea gheţii şi poleiului de pe şosele, fără a fi semnalate efecte negative asupra caroseriilor autoturismelor, asfaltului sau betonului - au precizat inginerii de la Chimcomplex. Tehnologii de preparare a asfaltului şi betoanelor în condiţii de temperaturi scăzute includ în reţeta de fabricaţie clorura de calciu ca accelerator de priză. Deteriorarea asfaltului este cauzată în principal de îngheţul şi dezgheţul repetat al apei aflată la suprafaţa acestuia şi în cavităţile existente".
Specialiştii de la Borzeşti au ţinut să ne dea şi unele detalii tehnice cu privire la efectul corosiv. Astfel, am aflat că oţelul carbon, conform standardelor de specialitate, în contact cu soluţia de clorură de calciu este stabil şi bine utilizabil. De asemenea, pH-ul uşor bazic al produsului fabricat la Borzeşti (8,0 - 8,5) constituie un alt avantaj: prin diluare cu apa din precipitaţii, pH-ul scade la 7,0 - 7,5, valoare la care oţelul se pasivizează. "Îi asiguram pe toţi utilizatorii - a spus directorul comercial al întreprinderii, Daniel Prisacariu - că produsul clorura de calciu protejează asfaltul prin aceea că împiedică fenomenul de îngheţ la suprafaţa acestuia. Clorura de calciu nu este dăunatoare pentru sol şi vegetaţie, în dozele recomandate de producător. Mai mult, este un produs utilizat în agricultura ecologică (tratament foliar la pomi fructiferi) şi pentru tratarea unor carenţe de calciu".
Clorura de calciu poate fi folosită, însă, şi ca antipraf, pentru combaterea prafului pe drumurile publice şi reţinerea umidităţii atmosferice. În soluţie 35%, este unul dintre cei mai eficienţi agenţi antipraf şi împiedică împrăştierea prafului în atmosferă, prin reţinerea la nivelul suprafeţei tratate. Este recomandată şi pentru utilizarea pe terenurile de sport, în curţile şcolilor şi instituţiilor, pe hipodromuri şi în galeriile de mină, la reţinerea prafului de cărbune. ~n această concentraţie, clorura de calciu îmbunătăţeşte indicele de confort termic temperatură-umezeală şi diminuează poluarea cu praf a mediului inconjurator, reducînd riscul îmbolnăvirilor.
Clorura de calciu are şi uz alimentar, ca aditiv în industria alimentară, la prepararea produselor lactate, a îngheţatei, a gemurilor, dulceţurilor, prăjiturilor cu fructe şi la conservarea produselor din carne şi peşte, prin congelare. De asemenea, este utilizată pentru a menţine prospeţimea legumelor şi fructelor, cu impact semnificativ în perioada de valabilitate a acestora. Parametrii de calitate ai clorurii de calciu de uz alimentar se încadrează în prevederile normelor europene pentru aditivi alimentari, respectiv Directiva 63/2000 şi Food Chemical Codecs.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu