Proiectul a fost prezentat invitaţilor din întreprinderi partenere, din instituţiile interesate şi ziariştilor |
- aplicarea proiectului a încput în luna ianuarie, iar beneficiarii au făcut deja primele comenzi de echipamente
Chimiştii din Borzeşti au lansat oficial, miercuri, 29 februarie, proiectul "Îmbunătăţirea eficienţei energetice la electroliza cu membrană", aplicat într-o instalaţie care funcţionează din 1996, Soda M. Proiectul, despre care am oferit deja primele informaţii, are o valoare totală de aproape 55 de milioane de lei şi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea competitivităţii economice". Finalizarea proiectului se va face în 22 de luni, adică în octombrie 2013. Obiectivul acestuia este creşterea eficienţei energetice şi obţinerea unei economii de energie electrică de 17%, prin investiţia în echipamente de ultimă generaţie.
Prezentarea noii investiţii, dar şi a societăţii din Borzeşti şi, mai ales, a unui ambiţios program de investiţii care începe odată cu proiectul de la Soda M, a fost făcută de directorul comercial al combinatului, Daniel Prisacariu, şi de managerul de proiect, Dorin Duca, diector de Investiţii. "Vor fi înlocuite echipamente de generaţia a treia cu altele, de generaţia a cincea (ultima, până acum) - a precizat Daniel Prisacariu. Acestea vor permite o reducere a consumului de energie electrică în valoare absolută de peste şase milioane de lei pe an, asigurarea continuităţii ansamblului tehnologic a întregului combinat, obţinerea de produse clorosodice de cea mai înaltă calitate, iar în plan social asigurarea de locuri de muncă cel puţin pentru cei circa 680 de salariaţi pe care îi are acum societatea, dar şi premise pentru dezvoltarea ulterioară a combinatului. Noi credem că în următorii ani vom fi nevoiţi să mărim numărul de salariaţi ai Chimcomplex, tocmai în baza programului de investiţii pe care l-am început acum."
Soda M, salvatoarea combinatului
Actuala instalaţie de electroliză, Soda M, a preluat sarcina de a prelucra sarea după ce în 1990 existau patru fabrici de electroliză. Numai pe platforma Chimcomplex, se consuma, atunci, mai multă energie electrică decât se consumă, astăzi, în tot judeţul Bacău: 210 MWh era puterea absorbită. Astăzi se mai consumă 43 MWh. Soda M a fost realizată prin cea mai mare investiţie din industria chimică românească a anului 1996, peste 100 de milioane de dolari şi a fost, practic, măsura care a salvat combinatul din Borzeşti de la a fi închis. Are o tehnologie modernă, folosind membrana schimbătoare de ioni, care la momentul aplicării nu se regăsea în nici o ţară din Europa Centrală şi de Est. Astăzi, circa 40% din fabricile de electroliză din Europa sînt bazate pe această tehnologie. O instalaţie similară, în România, mai funcţionează doar la Oltchim Râmnicu Vîlcea,
Un şir lung de investiţii
De la privatizare, la Chimcomplex a fost aplicate mai multe investiţii, considerate de chimişti trategice. Numai în perioada 2006 - 2010 a fost vorba de Fabricaţia de cogenerare, de de 7,5 MW, Instalaţia de incinerare a reziduurilor, Instalaţia de concentrare a acidului sulfuric, Instalaţia de alchilamine, Clorura de calciu fulgi, dar şi investiţii legate de protecţia mediului. În total, investiţii de circa 40 de milioane de euro.
Investiţia de acum în instalaţia Soda M este şi cea mai mare, valoric, dar şi prima dintr-un lung şir care vor fi derulate în combinat în perioada 2012 - 2015 şi care vor ajunge tot la circa 40 de milioane de euro. "Noi avem convingerea că avem capacitatea să refacem capacitatea tehnologică a combinatului, dar şi a zonei Văii Trotuşului, în primul rând a Oneştiului."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu