Anul 2012 a fost desemnat de Organizaţia Naţiunior Unite "Anul Internaţional al CAR-urilor". Vestea ne-o aduce Constantin Cristea, preşedintele uneia dintre cele mai importante instituţii financiare nebancare (IFN) din judeţul Bacău, CAR CFR Comăneşti, dar am mai aflat că iniţiativa ONU a fost luată încă din anul 2009. Pentru cine încă nu ştie, CAR se traduce prin "case de ajutor reciproc". "CAR CFR Comăneşti - spune domnul Cristea -, împreună cu alte CAR-uri afiliate FEDCAR (Federaţia Caselor de Ajutor Reciproc din România) face parte din marea familie a Consiliului Mondial al Caselor de Ajutor Reciproc (WOCCU), iar FEDCAR este singura organizaţie de acest fel din ţara noastră afiliată la WOCCU."
În înteaga lume sunt circa 54.000 de case de ajutor reciproc, în 97 de ţări, care oferă servicii financiare nebancare la peste 186 de milioane de oameni. Potrivit preşedintelui WOCCU, Pete Crear (unul dintre membrii Comitetului Naţiunilor Unite care a elaborat recomandarea pentru anul 2012), Consiliul Mondial al CAR "a fost întotdeauna mândru că se află în fruntea dezvoltării globale a CAR-urilor, iar Anul Internaţional va ridica şi mai mult valoarea rolului important pe care îl joacă acesta în viaţa economică şi socială a oamenilor." La raportul întocmit de Secretariatul General al Naţiunilor Unite pentru recomandarea "Casele de Ajuror Reciproc în dezvoltarea socială" au contribuit substanţial şi membrii din conducerea WOCCU. Această recomandare, care a dus la votul Adunării Generale a ONU, menţionează abilităţile caselor de ajutor reciproc în sensul de "a promova cea mai completă participare posibilă la dezvoltare economică şi socială a tuturor oamenilor". Totodată, Adunarea recomanda promovarea şi dezvoltarea instituţiilor financiare nebancare, pentru a-şi atinge scopul lor de finanţare a tuturor categoriilor de persoane prin acordarea accesului la serviciile financiare.
Declaraţia Naţiunilor Unite încurajează toate ţările membre şi organizaţiile împuternicite să sprijine casele de ajutor reciproc, prin conştientizarea publică a rolurilor pe care le au acestea în "dezvoltarea susţinută, în eradicarea sărăciei şi între mijloacele de existenţă din diferitele sectoare economice", atât din zonele urbane, cât şi rurale. Mai mult, declaraţia încurajează guvernele să creeze medii legale şi sociale care să conducă la dezvoltarea CAR-urilor "prin asigurarea unui teren neutru pentru casele de ajutor reciproc faţă de alte instituţii comerciale şi sociale, inclusiv stimulente adecvate în ceea ce priveşte taxele şi accesul la serviciile şi pieţele financiare."
"CAR CFR Comăneşti - a mai precizat Constantin Cristea -, ca membru al FEDCAR afiliată la WOCCU, va colabora cu toate instituţiile financiare nebancare în planificarea şi promovarea Anului Internaţional al CAR-urilor."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu