Valentin Grosu a controlat standurile pentru unelte de pescuit |
Inspectorii vamali din Bacău, ajutaţi de două echipe ale Biroului Vamal Regional Iaşi şi Direcţiei Judeţene Vamale Neamţ, au descins, astăzi, 4 mai, în Bazarul din Bacău. Alături de vameşi s-au aflat şi forţe ale Gărzii Financiare, ale Poliţiei economice şi ale Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău. Mobilul acestei acţiuni, surprinzătoare pentru comercianţii din Bazar, a fost, după cum ne-a declarat directorul executiv al Biroului Regional Vamal Iaşi, Mihai Arcana - depistarea produselor contrafăcute şi a loturilor de marfă extracomunitare şi comunitare fără documente de însoţire. "Dacă vom depista astfel de mărfuri - a precizat directorul executiv al Biroului Regional, încă de la începutul acţiunii -, o parte dintre acestea vor fi confiscate şi reţinute pînă la clarificarea situaţiei lor. În caz de nereguli, vom aplica amenzi contravenţionale persoanelor implicate."
Astăzi dimineaţă Bazarul din Bacău nu era foarte aglomerat. Frigul de afară putea fi un moriv serios pentru ca eventualii clienţi să nu mai ajungă în Bazar fără motive serioase, dar comercianţii erau, vrând-nevrând, la locul lor. Apariţia jandarmilor costumaţi specific acţiunilor de intervenţie, dar şi a maşinilor de la Vamă, precum şi a echipelor de control, au creat imediat rumoare printre chiriaşii locaţiei. Vestea privind controlul s-a răspândit imediat. "Nu aici găsesc ei evaziunea - l-am auzit pe unul dintre comercianţi. Furturile mari sunt acolo, sus, la Guvern".
Echipele de control şi-au văzut de treabă sistematic. Directorul executiv al Direcţiei Bacău pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Valentin Grosu, spunea că planul pentru această acţiune complexă era făcut de acum câteva zile. "Am verificat, iniţial, locaţia şi avem toate informaţiile despre cine şi ce vinde pe aici - a precizat Valentin Grosu. N-am venit chiar la întâmplare, dar controlul e inopinat. Unul dintre comercianţi nu a mai deschis taraba, astăzi, însă noi îl vom depista şi tot va fi controlat".
O acţiune similară a avut, loc, tot astăzi, şi în angroul Bistriţa, de la ieşirea spre Adjud din Bacău. "Urmărim dreptul de proprietate intelectuală pe bunurile pentru care s-au introdus cereri de intervenţie la autoritatea vamală privind protecţia mărcii - ne-a declarat directorul Vămii Bacău. Acţiunea de astăzi s-a dorit a clarifica aspectele legate de bunuri şi produse pentru care s-au depus cereri de intervenţie la Autoritatea Naţională a Vămilor, în ceea ce priveşte dreptul de proprietate intelectuală pe marca de produs, motiv pentru care sunt verificate mai multe produse din game diferite: atât produse de uz casnic, dar şi produse de pescuit. Sunt verificate şi aspectele legate de legislaţia fiscală, de contabilitate, de zona vamală şi, nu în ultimul rînd, identificăm sau încercăm să identificăm şi alte probleme generate de contrabanda cu anumite produse şi evaziunea fiscală". La unele dintre standuri, cele cu produse pentru pescuit, s-au căutat, de exemplu, produse din gama Cormoran, marcă protejată în această gamă. Regimul de comercializare al acesteia este strict. Valentin Grosu le-a explicat comercianţilor că documentele mărfurilor trebuie să fie clar formulate în ceea ce priveşte produsele scoase la vânzare şi să conţină toate elemente de identificare. Fiecare produs trebuie individualizat. Comerciantul trebuie să ceară, astfel, furnizorului, pe lângă factura cu elementele de individualizare a ei, certificate de origine şi certificate de garanţie pentru fiecare produs.
Asupra rezultatelor acţiunii de astăzi vom, reveni, însă, cu amănunte, după finalizarea ei şi analizarea acestora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu