Microîntreprinderile din mediul rural au şansă la finanţare (Foto: Petru DONE) |
Fondurile disponibile pentru Măsura 221 "Prima împădurire a terenurilor agricole" sunt de 50 de milioane de euro, pentru Măsura 312 "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi" de 89 de milioane de euro, iar pentru Măsura 125 "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii" de 333 de milioane de euro. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din Măsurii 312 este de 200.000 de euro, iar pentru Măsurii 125 de 1,5 milioane de euro. Alocarea aferentă Măsurii 125 este împărţită pe două submăsuri. Submăsura 125a "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii" are 199,8 milioane de euro, din care 79.920.000 pentru investiţii în irigaţii (subcomponenta a1) şi 119.880.000 pentru alte tipuri de investiţii (subcomponenta a2). Submăsura 125b "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii" are alocate 133.200.000 de euro.
Cum se depun cererile
Depunerea proiectelor pentru măsurile 125, 221 şi 312 se va face la sediul Oficiului Judeţean Bacău al APDRP în intervalul orar 9,00 - 14,00. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul Solicitantului aferent acestor măsuri. Procedura de selecţie este afişată pe site-urile Agenţiei şi Ministerului Agriculturii, dar şi la sediul Oficiului Judeţean Bacău. Termenul limită pentru depunerea în această sesiune de cereri de proiecte este 31 mai 2011, ora 12,00. Anunţarea rezultatelor se va face după aprobarea Raportului de Selecţie. APDRP va notifica în scris şi prin intermediul paginii de internet www.apdrp.ro pe toţi solicitanţii privind rezultatul evaluărilor cererilor de finanţare depuse.
Ce finanţează Măsura 312
Microîntreprinderile din mediul rural pot primi sprijin financiar nerambursabil pentru derularea de activităţi juridice, de contabilitate şi audit financiar, dar şi pentru consultanţă în management. Sunt eligibile şi cabinetele de arhitectură, consultanţă tehnică sau de testări şi analize tehnice. Oportunităţi de finanţare au şi activităţile de design specializat, fotografie sau de traduceri autorizate. O categorie aparte de activităţi care pot primi finanţare sunt cele veterinare, mai precis cabinetele medicale veterinare, care beneficiază şi de un punctaj mai mare în criteriile de selecţie. Având în vedere lipsa de servicii profesionale de calitate în mediul rural, finanţarea nerambursabilă pe care un solicitant o poate obţine constituie o şansă importantă pentru dezvoltarea unor activităţi profitabile. Finanţarea nerambursabilă în cadrul acestei măsuri de investiţii poate ajunge până la 70% din valoarea totală eligibilă a investiţiei, dar nu va putea depăşi 200.000 de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu