marți, 24 mai 2011

Constituţionalitatea pragului la SIF-uri stabilită pe 2 iunie

SIF Moldova (Foto: Petru DONE)
Constituţionalitatea valorii pragului de deţinere de acţiuni la societăţile de investiţii financiare (SIF) va fi stabilit pe 2 iunie la Curtea Constituţională. SIF Transilvania a deschis o cauză în justiţie împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu privire la majorarea limitei de la 1 la 5% a pragului, decisă de acţionarii SIF în 2009, dar problema este una generală în toate cele cinci SIF, între care şi SIF Moldova Bacău. SIF Transilvania contestă respingerea unor modificări aduse Actului Constitutiv cu privire la extinderea limitei de deţinere la 5%, faţă de 1%, cît prevede legislaţia pieţei de capital.
Curtea de Apel a suspendat, în martie 2010, procesul dintre SIF Transilvania şi CNVM, ca urmare a invocării excepţiei de neconstituţionalitate a limitei de deţinere. Acţionarii SIF Transilvania au aprobat în martie 2009 majorarea pragului de deţinere, deşi CNVM a anunţat că majorarea limitei privind participaţia la capitalul social încalcă legislaţia în vigoare. Majorarea pragului de deţinere a fost respinsă de CNVM în aprilie 2009, iar SIF Transilvania a atacat în instanţă decizia. Eventuala neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere a fost sesizată Curţii Constituţionale, în 2009, şi de omul de afaceri Cătălin Chelu, într-un proces cu SIF Oltenia, însă Curtea a stabilit că limita de 1% este constituţională. În toamna 2009, însă, Senatul României, prin Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului, a avizat extinderea pragului maxim de deţinere la 1 la 5%, iar proiectul a primit şi avizul Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.
Pragul a fost fixat în 1997 de acţionarii SIF-urilor la 0,1% din capitalul social, însă în 2006 a fost majorat la 1%. Modificarea s-a facut printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementează plafonul de deţinere. În decembrie 2006, fostul ministru de Finanţe Ionuţ Popescu a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind creşterea pragului de la 1 la 5%, însă propunerea a fost respinsă. În 2009, un grup de senatori şi deputaţi a propus un proiect de lege privind eliminarea limitării legale, însă iniţiativa nu a fost dezbatută încă în Camera Deputaţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu