joi, 7 aprilie 2011

Proiecte pentru ştiinţa viitorului: Agenţia de Dezvoltare Nord-Est a intrat în AMI 4 Europe

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est a devenit partener în implementarea proiectului "Imagistica medicală avansată (IMA), interdisciplinară şi integrată prin crearea unei Reţele de Clustere Regionale şi Strategii de Dezvoltare la nivel european" (AMI 4 Europe), finanţat de Comisia Europeană prin Programul Cadru 7 - Regiuni ale Cunoaşterii. Obiectivul proiectului este de a defini şi dezvolta conceptul de "nouă generaţie" de discipline integrate aferente domeniului Imagisticii Medicale, cum ar fi nanomedicina, farmacologia, biotehnologii pentru sănătate şi TIC (tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor).

ADR Nord-Est susţine clusterele în domeniul medical
(Foto: Petru DONE)
Imagistica medicală este o specialitate ştiinţifică recentă, care reuneşte o largă varietate de ştiinţe în scopul studierii modului în care se formează, se înregistrează, se transmit şi se analizează, în care se procesează, se percep şi se stochează imagini ale organelor sau ţesuturilor prin diferite tehnici, cu scopul de a le folosi pentru a diagnostica bolile. "Pentru factorii de decizie politică şi strategică, pentru cercetători şi IMM-uri, precum şi pentru medicii care doresc să contribuie la definirea noului concept - susţine Agenţia -, AMI 4 Europe este proiectul european care aduce împreună toţi actorii cheie, în scopul de a dezvolta, coordona şi integra nou definitul lanţ valoric aferent imagisticii medicale avansate, interdisciplinare şi integrate la nivel european". Astfel, AMI 4 Europe va implementa prima Platformă Europeană pentru Imagistica Medicală pentru a crea cadrul comun de promovare de politici, tehnologii şi rezultatele cercetării în sectorul vizat.
Cele mai importante activităţi ale proiectului sunt Analiza lanţului valoric aferent sectorului imagisticii medicale în Europa; Identificarea actorilor cheie ştiinţifici şi nonştiinţifici, a programelor, iniţiativelor, politicilor şi strategiilor regionale; Realizarea analizei competitivităţii regionale, analizei socio-economică şi SWOT în domeniul IMA şi Dezvoltarea unui Plan de Acţiune Comun în domeniul IMA la nivel european. De asemenea, se va insista pe Derularea de activităţi de mentorat a celor două clustere nou create în Regiunea Nord-Est şi în Bosnia-Herzegovina şi înfiinţarea formală şi legală a acestora, Organizarea de ateliere de lucru şi mese rotunde pentru identificarea dezvoltării viitoare a imagisticii medicale, Organizarea a trei conferinţe europene care vor garanta schimbul de idei şi nevoi între cercetători, factorii de decizie politică şi actorii cheie şi vor promova conceptual de "Imagistică medicală avansată, interdisciplinară şi integrată" şi Derularea de activităţi de diseminare internaţională.
Se mizează, astfel, pe o viitoare Platformă europeană pentru imagistica medicală, care va raporta informaţii cu privire la starea actuală a transferului tehnologic între cercetare şi mediul economic, a instrumentelor şi tehnologiilor pentru sistemele de ingrijire a sănătăţii şi a strategiilor şi politicilor pentru sănătatea cetăţenilor europeni. La fel, se urmăreşte crearea a două clustere în imagistica medicală în Regiunea Nord-Est şi în Bosnia-Herzvegovina. Consorţiul proiectului este format din coordonatorul proiectului, Asociaţia Madrid Network din Spania şi 20 de parteneri din şase ţări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu