marți, 5 aprilie 2011

CECCAR vrea curăţarea şi dinamizarea pieţei serviciilor contabile

Membrii filialei Bacau, la Adunarea generala pentru analiza
rezultatelor din 2010 (Foto: Petru DONE)
Analiza situaţiei din piaţa serviciilor profesionale realizate de experţii contabili şi contabilii autorizaţi a fost una dintre temele Confeinţei naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. La conferinţă au participat 17 reprezentanţi ai Filialei CECCAR Bacău.

Tema pusă în discuţie a fost motivată de unele măsuri luate, de la începutul acestui an, de Ministerul Finanţelor, cu privire la piaţa serviciilor de contabilitate, care a propus două iniţiative legislative în acest sens. Prima se referă la modificarea Legii contabilităţii, iar a doua este proiectul unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, prin care se permite şi absolvenţilor de studii economice superioare să ţină contabilitatea firmelor cu o cifră de afaceri sub 35.000 de euro. “Conferinţa naţională - spune preşedintele filialei Bacău a CECCAR, Marcel Bulinschi - a analizat activitatea asociaţiei profesionale din care facem parte derulată în anul 2010. Şi anul trecut, analiza pieţei seviciilor profesionale şi stabilirea de măsuri pentru evitarea dezordinii pe această piaţă au fost în atenţia CECCAR, pentru că şi anul trecut au continuat să se manifeste fenomene care alterează piaţa”. Principalul fenomen care îi îngrijorează pe profesioniştii contabili este munca la negru în domeniul lor de activitate, prestată de persoane încă necontrolate şi chiar necontrolabile. Experţii contabili şi contabilii autorizaţi cred că cel mai greu, din acest punct de vedere, va fi cu acei membri ai corpului lor profesional care semnează situaţii financiare întocmite de funcţionari publici sau de alte persoane care nu au dreptul legal de a profesa.
Conferinţa naţională a CECCAR a analizat şi alte măsuri, care s-au referit la clarificarea poziţiei diferitelor categorii de membri ai corpului în piaţa serviciilor contabile. “Noi - a precizat Marcel Bulinschi - credem că pe această piaţă este loc pentru toată lumea, dar să se respecte legea. Mai considerăm că încredinţarea întocmirii situaţiilor contabile direct absolvenţilor, fie ei şi de studii superioare economice, presupune şi un risc pentru managerul şi proprietarul unei afaceri, dar, în acelaşi timp, şi piaţa se va degaja astfel de mult balast şi vor ieşi la lumină multe dintre activităţile făcute pe ascuns”.
Conferinţa naţională a CECCAR a hotărât, de asemenea, lămurirea situaţiei membrilor inactivi ai asociaţiei profesionale. În filialele CECCAR este dusă, de altfel, o campanie continuă de integrare a acestora în asociaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu