duminică, 3 aprilie 2011

Anul 2010, prima scădere a delictelor silvice în judeţ

• de la peste 27.000 mc de lemn furaţi în 2004, s-a ajuns la numai 1.480

Evolutia delictelor silvice
Volumul delictelor silvice din judeţul Bacău a fost, în 2010, cel mai mic din ultimii 20 de ani. Anul trecut s-au înregistrat, în pădurea statului, 1.480 mc în această categorie, din care doar 500 nejustificaţi, diferenţa fiind justificată prin acte de contravenţii şi infracţiuni. Cea mai gravă situaţie a fost în anul 2004, cu peste 27.000 mc. "Starea infracţională conjuncturală - spune directorul Direcţiei Silvice Bacău, Gheorghe Mănăilă - a scăzut, în primul rând, datorită strategiei la nivel naţional, unde s-a încheiat un protocol între instituţiile statului (Poliţia, Jandarmeria, Garda de Mediu, Garda Financiară şi Romsilva), pentru conclucrare şi colaborare. Există un program comun de acţiune, cu caracter prioritar de prevenţie şi au fost acţiuni complexe, cu echipaje mobile, cu puncte fixe de control".
Silvicultorii administrează, prin contracte de servicii de pază şi administrare, şi 22.400 de hactare de pădure aflată în proprietate privată. Pe această suprafaţă a fost înregistrată o pagubă de numai 480 mc, din care doar o treime nejustificată. Sunt, însă, multe suprafeţe de pădure în proprietate privată (s-au retrocedat, în total, 102.000 de hactare) pentru care nu există contracte de pază şi administrare. În judeţ mai acţionează, de asemenea, opt ocoale silvice private, care administrează circa 62.000 ha. Astfel, 18 - 20% din suprafaţa împădurită a judeţului este nepăzită.
În general, în regim silvic volumul de masă lemnoasă care se recoltează în cursul unui an este mai mic sau cel mult egal cu creşterea anuală. "Niciodată, la nivel naţional, nu se taie mai mult decât creşte - a precizat Gheorghe Mănăilă. Direcţia Silvică Bacău a exploatat, anul trecut, 670.000 mc de lemn, prin agenţi economici în licitaţii de masă lemnoasă pe fir, prin licitaţii de prestări de servicii silvice cu agenţi economici ori chiar prin exploatări în regie proprie. "Avem în dotare 42 de utilaje - a mai spus directorul instituţiei. Cu ele, exploatăm masa lemnoasă şi o valorificăm la drum auto sau în depozitele primare, pentru că în contractul nostru de management avem şi indicatori de profit, care trebuie realizaţi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu