Foto: Petru DONE |
Satul Lunca Ciugheş, din comuna Palanca, are şcoală nouă, construită după toate standardele europene. Proiectul "O şcoală la înălţime" a fost finalizat de Unitatea Administrativ-Teritorială a comunei şi compania Evalor Consulting Bacău, în calitate de manager de proiect, iar sâmbătă, 12 martie, şcoala a fost inaugurată. La eveniment au participat elevii şi cadrele didactice ale şcolii, foşti elevi şi învăţători, dar şi un grup de parlamentari de Bacău, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale şi primari din şase comune şi oraşe ale judeţului.
Proiectul, care a avut o valoare totală de 2,4 milioane de lei, cu finanţare europeană, a fost dedicat extinderii, reabilitării, modernizării şi dotării complete cu echipamente IT a şcolii, dar şi conectării la reţeaua de internet broadband a acesteia. Asistenţa financiară nerambursabilă a fost de peste 1,5 milioane de lei şi asigurată prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Alte peste 230.000 de lei au venit de la bugetul de stat si de la bugetul comunei Palanca. Şcoala a fost construită în locul vechii clădiri cu doar două săli de clasă, unde veneau, zilnic, doi învăţători şi 36 de copii, din satele Ciugheş, Pajistea şi Cădărăşti. Inginerul Mihai Rusu-Geliman, managerul firmei Evalor Consulting, spunea că şcoala este, acum, la propriu "la înălţime", pentru că domină peisajul, de pe dâmbul pe care a fost ridicată, în Lunca Ciugheşului. "Am depus proiectul în decembrie 2008, iar până în decembrie 2009 am răspuns la clarificările cerute de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est - mai spunea Mihai Rusu-Geliman. Startul a fost dat pe 14 ianuarie 2010, când s-a semnat contractul cu firma noastră, pentru management, dar şcoala a fost ridicată în numai cinci luni".
Şcoala nouă a fost dotată cu un laborator IT (Foto: Petru DONE) |
Elevii şcolii vor beneficia de noile dotări ale acesteia doar peste circa o lună şi jumătate, datorită, aşa cum spunea primarul Adrian Paliştan, "stufoşeniei documentaţiei din proiect". "Nu cred că cineva dintre consătenii noştri - a precizat primarul din Palanca - ştie cum se implementează un proiect cu finanţare europeană. Este extrem de greu. Se spune că atragem greu fonduri europene, dar nu este adevărat. Noi suntem capabili să o facem, dar cei care intermediază aducerea acestor fonduri ne condiţionează astfel încât să nu putem cheltui banii. Noi, însă, cred că le-am cam dat planurile peste cap şi în numai cinci luni am construit şcoala".
În judeţul Bacău, infrastructura din învăţământ este precară, datorită lipsei fondurilor pentru reabilitare. Judeţul avea, în 2002, doar 534 de şcoli în învăţământul public primar şi gimnazial, iar în 2007 mai erau doar 196. În România, durata medie de frecventare a acestei etape de şcolarizare este de 7,5 ani, în scădere, iar diferenţa între mediul rural şi cel urban este mare. Şi populaţia şcolară s-a redus, cu 207.000 de persoane.
Palmares de finanţări europene
Comuna Palanca are 3.787 de locuitori şi aproapoe 650 de elevi până în 14 ani. Pentru ei au fost construite patru şcoli. Modernizrea lor s-a făcut tot cu proiecte de finanţare. Comuna - spunea primarul Adrian Paliştan - a beneficat şi de alte proiecte de acest gen: "Am derulat mai multe proiecte de finanţare şi avem şi mai multe pentru viitorul apropiat. O parte au obţinut finanţarea, altele sunt în curs de aprobare. Am implementat proiecte de infrastructură pe fonduri Sapard, în valoare de 1,2 milioane de euro (Modernizarea drumului comunal 137 Palanca, Ciugheş, Cădărăşti, Pajistea). Au fost şi proiectele de reabilitare a şcolilor, am construit sala de sport la şcoala cu clasele I - VIII din Palanca, în valoare de 120.000 de lei, am construit un pod, în valoare de 235.000 de lei, care sper să fie gata în această vară (dar pentru care n-am mai primit, anul trecut, nici un ban de la Guvern), şi alt pod din beton armat peste Pârâul Ciugheş, în valoare de 115.000 de lei".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu