vineri, 18 februarie 2011

Monsanto a venit în Bacau cu 20 de hibrizi de porumb pentru 2011

Fermierii sunt interesați de calitatea seminței, dar și de preț
(Foto: Petru DONE)
Seria reuniunilor producătorilor și distribuitorilor de imput-uri pentru agricultura cu fermierii băcăuani s-a încheiat, joi, 17 februarie, cu întâlnirea la care au venit reprezentanții companiei Monsanto, Nicolae Berea, director de producție pentru zona Nord-Est, și Octavian Chihaia, director comercial pe partea de Est a României.

Începuturile companiei se află în SUA, unde acum peste o sută de ani se înființa Monsanto Chemical Works, în St. Louis Missouri, cu scopul de a crea produse pentru industria alimentară și farmaceutică. Primul produs al firmei Monsanto Chemical a fost zaharina, productie vinduta integral firmei Coca Cola. Monsanto Chemical a început fabricarea aspirinei, devenind cel mai mare producator american in domeniu. De asemenea, a devenit si un important producator de cofeina si vanilin. Astazi, in Monsanto sint doua mari divizii: producerea si comercializarea semintelor si cea a erbicidelor si produce cel mai vindut erbicid pe plan mondial, Roundup.
Monsanto este prima companie din lume care instaleaza sisteme IBM pentru procesarea datelor. De asemenea, a participat la lansarea pe piata a primei masini Corvette cu caroserie din fibra de sticla, obtinuta din substante sintetizate de catre Monsanto.
În Romania, Monsanto si-a deschide portile in 1975, cind a fost inaugurata prima reprezentanta tehnica. In 1996, s-a deschis prima sucursala Monsanto in Romania. Anul trecut a devenit, tot in Romania, a doua companie multinationala ca marime care produce si comercializeaza seminte de porumb. Marca promovata pe piata este Dekalb, si pentru porumb si pentru rapita, dupa numele unei companii pe care a cumparat-o in 1996. Pe piata de seminte este numarul unu in lume, dar este foarte cunoscuta pentru tehnologiile bio, in special pentru plantele modificate genetic, tehnologii care au nascut multe controverse. "Anul 2010 - a spus Octavian Chihaia - a fost, dupa parerea multora, foarte bun pentru porumb si pentru porumbul Dekalb, pentru ca este un hibrid care se comporta foarte bine in conditii de cultivare intensiva si de precipitații. Eu spun că genetica Dekalb s-a centrat foarte mult pe hibrizii toleranți la secetă, la arșiță și care tolerează foarte bine aceste intemperii". Seceta determina in proportie de 67% pierderile la porumb. Pe linga ea, alti factori sunt grindina, inghetul, daunatorii, buruienile.
In acest an, Monsanto are multi hibrizi in portofoliu, circa 20, pentru ca si in Romania sint foarte mari diferente zonale in cultura porumbului. Monsanto are o baza de productie in Romania, la Sinesti (linga Bucuresti), pentru care aloca suprafete mari de cultura in partea de Sud-Est si de Est a tarii. "Din 2004 incoace - a spus Nicolae Berea -, am observat ca suprafata cultivata cu saminta certificata nu a crescut. Pretul porumbului a crescut, insa, prima oara in 2007, la 0,71 de lei kilogramul, iar acum la circa un leu". Multiplicarea de saminta Monsanto in Romania a început în 1998, iar in 1999 au inceput exporturile in Franta, Ungaria si Bulgaria. In 2003 a introdus recoltarea mecanica a stiuletilor, iar in 2004 castrarea mecanica (indepartarea rindurilor de prorumb-tata din culturi) si a devenit cel mai mare exportator de saminta din tara noastra. Statia de procesare a semintelor de la Sinesti a fost construita din 2006. În anul 2007 a exportat 80% din productie, iar statia de procesare a fost deschisa in 2008. Anul trecut, toata productia sa a fost procesata la Sinesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu