
* noua tehnica este revolutionara si foarte noua, iar fotografiile se vind foarte bine
Fotoreporterul Costel Pletosu, colegul nostru de redactie, acum fotoreporter pentru principalele ziare din Italia, cum ar fi Corriere della Sera, La Stampa sau Tuttosport, a depasit granitele fotografiei conventionale si a deschis expozitii de fotografie pe suporturi novatoare. Dupa "Romania, tarimul iubirii si spiritualitatii" - expozitia de fotografie pe pinza care circula si acum prin Italia si care este pregatita si pentru publicul elvetian, in septembrie, la St. Moritz, Costel Pletosu are si o expozitie de fotografie pe burete - "Sibiu, capitala europeana a culturii". Orasul Sibiu a fost capitala europeana a culturii in anul 2007, insa renumele sau dainuie in timp, iar farmecul centrului istoric al acestuia este seducator.
"Fotografia pe suport de burete - spune fotoreporterul - este o tehnica noua, nemaiintilnita. Sint panouri mari de burete, un burete special, foarte drept si de calitate, pe care este aplicat stratul fotosensibil. Noul produs prinde exceptional la public si se vinde bine. Fotografiile care reprezinta Sibiul sint facute, toate, in amurg, cind atmosfera este spectaculoasa. Culorile cerului dar si ale cladirilor sint unice".
Este vorba de 25 de lucrari de dimenisiuni egale, 50x70 de centimetri, expuse prima oara in Salonul Artelor din oraselul Castello di Annone, la 20 de kilometri de Asti, capitala provinciei cu acelasi nume a regiunii Piemonte. Aceasta se intimpla in luna aprilie. Acum, expozitia se afla in orasul Nizza Monferrato, pina la sfirsitul lunii august, cind va fi mutata la Blue Box, din Asti, o galerie privata. "Avantajul acestor tehnici folosite de mine - a precizat fotoreporterul -este ca sint usor de transportat, dar si de expus pe simeze, iar panourile nu au reflexii, deoarece absorb lumina intr-un procent destul de ridicat. Este una sa poti privi o fotografie de dimensiuni mari stind in picioare sau pe un scaun, in galerie, si alta sa dai cu capul de pereti ca nu vezi din cauza reflexiilor pe care le fac hirtia fotografica sau geamul ramei in care se afla".
Autorul are, insa, si o alta staisfactie: "Dupa ce lumea trece pe la expozitia mea, ma priveste altfel ca roman. A fost prezent, acolo, de citeva ori, si consulul Romaniei la Torino, Daniel Zinelli, caruia i-a facut placere ca tara lui sa fie laudata si nu considerata un loc de unde sosesc mereu infractorii. Asa este tara mea, cam asa le spun celor care vin si se minuneaza de cum pot vedea Romania prin ochii mei".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu