marți, 31 martie 2015

De 1 Aprilie, compania Barrier a transformat Ziua Păcălelilor în Ziua Colecționarilor



  • salariații firmei au deschis o expoziție cu propriile piese de colecție
Adrian și Liliana Gârmacea, antreprenorii despre care se spune că au pus Bacăul pe harta tot mai restrânsă a producătorilor în domeniul construcțiilor prin lansarea și administrarea brandului de tâmplărie de PVC Barrier, inaugurează astăzi, 1 aprilie, chiar la sediul modernei lor întreprinderi, un alt mod de a petrece de Ziua Păcălelilor. Astfel, din acest an, pentru cei de acolo 1 Aprilie este, pur și simplu, „Ziua colecționarilor Barrier”. Un afiș (poate mai degrabă un flyer) cât o foaie de hârtie A4 a ținut loc de un ordin venit de la „șeful” și a împânzit fabrica, iar pe el se putea citi un singur îndemn: „Ai acasă o colecție? Te așteptăm, pe 1 aprilie, împreună cu colecția ta, la sediul Barrier. Toți colegii trebuie să afle marea ta pasiune.”

Adrian Gârmacea (dreapta) arată colecțiile
partenerilor de afaceri
Încă de ieri, sala de consiliu a firmei Barrier s-a și umplut cu primele piese din colecțiile personale ale salariaților. Pe masa de consiliu, pe mese mai scunde, pe panouri, chiar și pe scaune, au apărut telefoane mobile din ultimii 10 – 15 ani, machete ale unor mărci celebre de autoturisme, bancnote și monede, timbre în clasoare, programe de meciuri de fotbal și stickere cu imagini de fotbaliști, fotografii ale marilor vedete din lumea filmului și a muzicii, cărți de joc, linguri de lemn, culegeri de bancuri și magneți de frigider. Într-un colț, ceva mai ferită, o colecție a șefului de la Barrier, destinată numai adulților, dar și cea mai căutată dintre toate. „Ideea – ne-a declarat Adrian Gârmacea - ne-a venit gândindu-ne să facem ceva inedit de 1 Aprilie. Am vrut să ne veselim, chiar să ne păcălim între noi. Dar am realizat că mulți dintre cei din firmă au pasiuni de tot felul și astfel am hotărât ca de acum încolo, de 1 Aprilie, în fiecare an să marcăm «Ziua colecționarilor din Barrier». Așa cred că ne putem cunoaște mai bine. Va fi tot o atmosferă distractivă, chiar dacă nu mai umblăm cu păcăleli. Va fi altfel.”

Bunicii smatphonurilor de astăzi

Liliana Gârmacea și colecția de telefoane mobile
Liliana Gârmacea a aranjat cel mai mult și mai meticulos piesele de colecție aduse de acasă. „Colecțiile le-am adunat împreună cu soțul – ne-a declarat. Unele piese sunt, desigur, prelute din alte colecții. Cărți de joc, culegeri de bancuri, obiecte și cărți educative pentru adulți etc.
Noi administrăm firma Electric Plus, care deține brandul Barrier și care comercializează, de 15 ani, și telefoane mobile. Câteva exemplare de telefoane au rămas în colecțiile personale. Sunt multe, foarte multe modele, având în vedere la cât de rapid se înnoiește tehnologia în acest domeniu. Mereu apar modele noi. Nu ne-am dat seama de la început că ar fi trebuit să colecționăm serios fiecare model, acum colecția ar fi fost cu mult mai bogată. Și așa, în colecție poți vedea vechile modele de Alcatel, Motorola, Panasonic sau Sagiem.”

Un rapidist colecționar de magneți de frigider

Sediul central Barrier
În  partea cealaltă a mesei sunt piesele de colecție ale lui Alexandru Maxim, de la Departamentul de marketing. „Eu am jucat fotbal vreo doi ani, când eram elev de liceu, și, în plus, sunt și un rapidist înfocat – spune Alexandru. Mi-au plăcut foarte mult posterele, pozele și stickerele cu fotbaliști. Am adunat și programe de la meciurile mari. Am avut mai multe piese de colecție, chiar cu liga întâi, dar cu timpul s-au mai pierdut. Au mai rămas cele din campionatul Italiei, din UEFA Champions League. În plus, mi-a plăcut să colecționez magneți de frigider. Am peste 40 de piese, pe care le-am procurat singur, de pe unde am călătorit, sau mi-au fost aduse cadou de prieteni. N-au fost singurele pasiuni ale mele, dar s-au cam pierdut în timp. Copil fiind, eram mult mai preocupat, făceam schimb de piese, după valoarea fiecărui jucător de fotbal în parte, schimbam dubluri, ce să vă spun, era o mare distracție.”

Pasiunea pentru mașini, din tată în fiu

La un capăt de masă, Răzvan Mihalcea, agent de vânzări, își admira propia colecție de machete de mașini. Tocmai terminase de aranjat colecția pentru adulți a șefului. „Eu colecționez modele de mașini, machete, în special de când s-a născut fiul meu, Rareș Andrei – ne-a spus Răzvan. Practic, pasiunea mea a devenit și pasiunea lui, acum că are deja patru ani și cunoaște aproape toate mărcile de mașini. Și când mergem prin magazine, el nu are treabă la raionul cu jucării, vine după mine să vedem noi modele de mașini, machete. Ce se vede în expoziție, din categoria mașini, doar o parte sunt ale noastre, pentru că și alți colegi mai au o asemenea pasiune. Nici eu nu le-am adus chiar pe toate pe care le avem.”
Chiar de ieri, de la organizare, expoziția colecționarilor de la Barrier a avut și primii vizitatori. Au fost parteneri de afaceri ai firmei, care s-au nimerit cu treburi pe acolo, dar nu au putut să nu arunce un ochi în ineditul salon. Cred că vă puteți imagina ce i-a distrat cel mai mult!

Peste un milion de puieți în Programul de reîmpăduriri, în județul Bacău



  • până pe 15 aprilie, regenerările de pădure au loc în campania „Luna plantării arborelui”
Programul de regenerare a pădurilor în anul 2015 pus în aplicare de Direcția Silvică Bacău vizează regenerări naturale pe 500 de hectare, regenerări artificiale pe 180 ha și completarea culturilor pe 67 ha (din anii anteriori), pentru care se vor folosi peste un milion de puieți. Până pe 16 aprilie, în județul Bacău se află în derulare campania „Luna plantării arborelui”, în care vor fi antrenate, la acțiuni de împădurire, locuitori ai județului, autorități locale, școli, instituții și ONG-uri.
Se vor planta – ne-a informat purtătorul de cuvânt al instituției, Alexandru Roșca – 156.000 de brazi, 49.000 de larice, 550.000 de molizi, 2.000 de puieți de pin silvestru, 120.000 de goruni, 4.000 de puieți de stejar peduncula, o mie de puieți de plop euramerican, 5.000 de  plopi albi, 11.000 de salcâmi, 55.000 de fagi, 21.000 de cireși, 14.000 de frasini și 99.000 de paltini de munte. Direcția Silvică are semănături în solarii pe 900 mp, semănături în câmp pe 36 de ari și repicaje de rășinoase pe 131 de ari. În pepiniere sunt peste cinci milioane de puieți, din care apți de plantat sunt 2.643.900, iar în solarii sunt 1.276.100 de puieți apți de repicat (replantări de puieți pe locurile unde vor rămâne definitiv).
Direcția Silvică va populariza, importanța pțstrțrii integrității fondului forestier și va organiza amenajarea și întreținerea spațiilor verzi la sedii de ocoale silvice, districte, cantoane, va mediatiza evenimentul „Luna plantării arborilor” în școli, cu scopul responsabilizării elevilor față de fondul forestier. Vor fi puse în discuție teme precum încălzirea globală, importanța certificării pădurilor, vor avea loc și concursuri școlare. Pe 8 și 9 aprilie, în Piața Tricolorului din Bacău va fi organizată, împreună cu Palatul Copiilor și Asociația Vernal, expoziția „PET CAP, creativitate de Luna Pădurii” (mozaicuri din PET-uri făcute de copii din 30 de școli). De asemenea, pe 16 aprilie va fi vernisată tradiționala expoziție de de artă plastică, în care vor expune elevi din Bacău, Iași, Brăila, Tecuci și Galați.

«Luna plantării arborelui» este unul dintre cele mai importante evenimente silvice și ecologice, o modalitate de sensibilizare a publicului și a factorilor decizionali cu privire la importanța pădurilor, a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare își are începuturile încă din 1872, când a debutat în SUA, ca o consecință firească a accentuării despăduririlor. În România, a fost organizată pentru prima dată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice.”
Ing. Camelia Mihaela Hadarag, Ocolul Silvic Dărmănești

Peste 12 milioane de lei pentru amenajarea Insulei de Agrement din Bacău

Primăria Bacau va cheltui, în perioada următoare, peste 12 milioane de euro pentru transformarea unei insule de pe Râul Bistrita intr-un parc de agrement cu plaja, aqualand, sera cu flori, ceainarie, teatru de vara si zona de pescuit cu gratare, investitie care se va intinde pe 8,7 hectare - potrivit Mediafax.
Un parc de agrement, care se va intinde pe o suprafata de 8,7 hectare, va fi amenajat, în urmatorul an, de autoritatile din Bacau pe o insula aflata in mijlocul unui lac de acumulare de pe Râul Bistrița.
 
 
Cu o investitie de peste 12 milioane de euro, majoritatea fonduri europene nerambursabile, "Insula de agrement" va cuprinde sapte zone, cu parc de distractii și aqualand, plajâ, pontoane si pasarele din lemn, serâ cu vanzare, biblioteca si punct de informare turistica, ceainarie, teatru de vara, teren de sport si locuri de agrement pentru pescuit si gratare.
"Asocierea de firme care a castigat licitatia de executie a parcului de agrement a inceput lucrarile de amenajare a santierului. Termenul de executie este de 15 luni, insa incercam sa realizam cea mai mare parte din lucrari pana la sfarsitul acestui an, urmand ca in 2016 sa finantam restul investitiei de la bugetul local. Pentru municipalitate este foarte important ca au inceput lucrarile, dupa ce contractul de finantare a fost semnat inca din 2012, fiind facute contestatii", a declarat, pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Primariei, Ion Tomescu.
Situata in zona cartierului de locuinte "Bistrita Lac", Insula de agrement va fi, in opinia autoritatilor bacauane, un punct de atractie pentru intreaga regiune a Moldovei, avand in vedere unicitatea proiectului.

luni, 30 martie 2015

AFIR pune la dispoziţia beneficiarilor PNDR 2020 un model de contract de consultanţă



Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul oficial, pentru beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), un model orientativ de Contract de Prestări Servicii de Consultanţă. Demersul AFIR vine în urma dezbaterilor avute cu beneficiari PNDR 2007 – 2013, care au solicitat îndrumări cu privire la conţinutul şi clauzele contractelor de consultanţă, precum și ca urmare a observațiilor făcute de experții AFIR în procesul de a verificare a proiectelor.
                  
Modelul de contract pe care îl propunem acum beneficiarilor PNDR 2020 are un caracter consultativ care să îi ajute să se poată orienta pentru ca, în contractul final, să fie asigurat un cadru reciproc avantajos. Primii dezavantajaţi în lipsa unui astfel de model sunt beneficiarii PNDR care nu au experiență în încheierea unui contract de prestări servicii. Nu impunem un anumit tip de contract, pentru că relaţia dintre beneficiari şi firmele de consultanţă este una privată, în care Agenţia nu are dreptul şi nici pârghiile legale de a se implica, ci doar dorim să oferim un exemplu
David Eugen Popescu, directorul general al AFIR

Modelul de contract pus – a precizat AFIR – are caracter orientativ şi de recomandare. Acest model se regăseşte la secţiunile dedicate fiecărei sub-Măsuri din PNDR, pe site-ul oficial al AFIR, respectiv www.afir.info.
Termenii Contractului de Prestări Servicii de Consultanţă vor fi stabiliți de potențialul beneficiar al finanțării PNDR, care are dreptul să aleagă condițiile pe care le consideră avantajoase pentru accesarea fondurilor europene și implementarea cu succes a proiectului.
Obiectul contractului pe care potențialul beneficiar îl va încheia cu societatea de consultanță aleasă de acesta îl reprezintă executarea de către societatea de consultanță a serviciilor de asistenţă de specialitate şi întocmirea documentaţiilor necesare în scopul implementării proiectului cu sprijin financiar de la bugetul Uniunii Europene, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin intermediul PNDR 2014 - 2020. De asemenea, ca orice contract, modelul propus de AFIR pentru Contractul de Prestări Servicii de Consultanţă conţine o serie de drepturi ale beneficiarului, precum și obligații astfel încât să se asigure încheierea contractului în condiții reciproc avantajoase.

Tot cu caracter orientativ şi de recomandare, AFIR pune la dispoziția potențialilor beneficiari ai PNDR 2020, prin intermediul site-ului oficial, o listă a firmelor de consultanţă care oferă servicii în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. Aceste firme nu sunt, însă, validate de AFIR și nici agreate sau ierarhizate. Adăugarea societăţilor de consultanţă în listă se realizează în urma completării unui formular tip, prin care AFIR solicita furnizarea unor informații minime pe care le afișează spre informare pe pagina oficială. Alegerea societății de consultanță este un act benevol al potențialului beneficiar al PNDR.

Cum arată fondul cinegetic protejat al județului înaintea evaluării din acest an


Gestionarii fondurilor cinegetice vor efectua, în perioada martie - mai 2015 - după cum ne informam deja cititorii -, evaluarea populațiilor speciilor de animale strict protejate de pe teritoriul județului Bacău: urs, lup, râs, pisică sălbatică.
Rezultatele evaluării vor fi centralizate, însă, abia după încheierea acestei campanii. Până atunci, iată care sunt datele colectate pentru anul 2014, conform celor comunicate de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău:
Ursul brun
  • La specia urs (Ursus arctos), Direcția Silvică Bacău a evaluat, pe șase fonduri cinegetice, 120 de exemplare adulte și tineret; Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) 35de exemplare pe patru fonduri cinegetice; Societatea Vânătorul și Pescarul Sportiv) (SVPS) Bacău - 29 de exemplare pe fondul cinegetic Ciobanuș; Ocolul Silvic (OS) Lignum – 23 de exemplare pe fondul Dărmănești; AVPS Bukk – 36 de exemplare pe fondul cinegetic Ghimeș; Ocolul Silvic Privat (OSP) Oituz – 24 de exemplare pe fondul Oituz; AVPS Von Spiess – 25 de exemplare pe fondul cinegetic Sulța și AVPS “Clubul Vânătorilor” 6 exemplare pe fondul cinegetic Schit;
  • Pentru specia râs (Lynx lynx), Direcția Silvică Bacău a evaluat, pe opt fonduri cinegetice, 36 exemplare; AJVPS Bacău 22 exemplare prezente pe 5 fonduri cinegetice; SVPS Bacău - 6 exemplare pe fondul cinegetic Ciobanuș; OS Lignum – 10 exemplare pe fondul Dărmănești; AVPS Bukk – 3 exemplare pe fondul cinegetic Ghimeș; OSP Oituz – 4 exemplare pe fondul Oituz; AVPS Von Spiess – 6 exemplare pe fondul cinegetic Sulța și AVPS “Clubul Vânătorilor” 6 exemplare pe fondul cinegetic Schit.
  • La specia lup (Canis lupus), Direcția Silvică Bacău a evaluat, pe 8 fonduri cinegetice, 73 exemplare; AJVPS Bacău 32 exemplare prezente pe 10 fonduri cinegetice; SVPS Bacău - 8 exemplare pe fondul cinegetic Ciobanuș; OS Lignum – 19 exemplare pe fondul Dărmănesti; AVPS Bukk – 2 exemplare pe fondul cinegetic Ghimeș; OSP Oituz – 11 exemplare pe fondul Oituz; AVPS Von Spiess – 7 exemplare pe fondul cinegetic Sulța și AVPS “Clubul Vânătorilor” 8 exemplare pe fondul cinegetic Schit.
  • Pisica salbatica
  • Pentru specia pisica sălbatică (Felis silvestris), Direcția Silvică Bacău a evaluat, pe 8 fonduri cinegetice, 103 exemplare; AJVPS 103 exemplare pe 27 fonduri cinegetice; SVPS Bacău 39 exemplare pe 7 fonduri cinegetice; OS Lignum – 22 exemplare pe fondul Dărmănești; AVPS Bukk – 4 exemplare pe fondul cinegetic Ghimeș; OSP Oituz – 13 exemplare pe fondul Oituz; AVPS Von Spiess – 6 exemplare pe fondul cinegetic Sulța și AVPS “Clubul Vânătorilor” 5 exemplare pe fondul cinegetic Schit.
În septembrie anul trecut, Ministerul Mediului a acordat o derogare gestionarilor fondurilor cinegetice din județ, pentru 15 urși, 17 lupi și 11 pisici sălbatice, cele mai multe pentru AJVPS Bacău.