vineri, 7 octombrie 2022

La braț cu vânătorii, în Bacău

Ediția a X-a a manifestării Expo Hunting Moldavia și-a deschis porțile vineri, 7 octombrie, la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău, în organizarea companiei Sitael Team, în parteneriat cu Romsilva și compania CIC Teb Ro (Asociația Evaluatorilor de Trofee de Vânat). La eveniment au fost prezenți Petre Gărgărea – șeful Serviciului cinegetică și salmonicultură din Romsilva, Viorel Ghelasă – directorul general al Direcției Silvice Bacău și dr. Jósef-Tamás Fodor – consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de reprezentanții celor 40 de expozanți din România, Polonia, Cehia și Ungaria și de vizitatorii expoziției.

Semnalul deschiderii evenimentului a fost dat de cei patru corniști ai formației de goarne de vânătoare secuiască, dar ei au susținut, cu acest prilej, și un minirecital.

„Ne-am străduit să ne revedem cu toții la un astfel de eveniment după cei trei ani de pandemie prin care am trecut – a spus Petre Gărgărea. Mă bucură că am reușit să aducem lângă noi minunații antreprenori din acest domeniu, cei care oferă echipamente specifice. Ne-am străduit să arătăm o parte din frumusețile acestei țări, unele etalate de Muzeul Cinegetic al Carpaților Posada, trofee de vânătoare excepționale, dar și cele etalate de Direcțiile Silvice Bacău, Suceava, Prahova, Neamț, Bistrița-Năsăud și Iași.”

Interesante trofee de vânătoare africane au fost expuse și în clădirea de conferințe a Centrului de Afaceri.

O interesantă apreciere a domeniului abordat de Expo Hunting Moldavia a făcut Viorel Ghelasă. „Această expoziție are un rol major și pe plan local, dar și național. Expoziția definește profesionalismul, pasiunea și exercițiul celor care se ocupă de vânătoare. În ultima perioadă, însă, au apărut tot mai multe voci despre pădure și vânătoare, dar care nu au nimic comun cu realitatea. Cinegetica este însă o meserie, care se ocupă de menținerea sănătății și vigorii vânatului.” Directorul Direcției Silvice Bacău a făcut și o succintă descriere a istoricului și a coordonatelor vânătorii pe meleagurile noastre.

Dr. Jósef-Tamás Fodor a vorbit de managementul cinegetic al expoziției de trofee de la Bacău. „Dacă în trecut trofeul era un simbol al victoriei asupra inamicului – a spus Jósef-Tamás Fodor -, acum acesta este amintirea materializată a partidei de vânătoare reușite, legală și cinstită. De fapt, expresia «vânătoare de trofeu» nici nu există. Trofeul devine trofeu doar la vânătoarea legală și etică.”

În expoziție sunt și standuri gastronomice, precum cel al carmangeriei „Codrul Boieresc” din județul Neamț, și „Dulcețica Mamei”, din Hemeiuș.

Sâmbătă, vor putea fi văzute Expoziția și demonstrația canină, dar vor avea loc și Conferința CAM, o lansare de carte și demonstrații cu păsări de pradă, organizate de specialiști bulgari.

Duminică vor avea loc concursul de ceaune (gastronomie vânătorească) și din nou demonstrații cu păsări de pradă.

Corneliu Pricope, manager Sitael Team: „În județul și în municipiul Bacău mai sunt multe făcut pentru ca acestea să devină atractive economic. Expo Hunting Moldova trebuie privită și din acest unghi. Aici tradiția vânătorească nu este la fel de bine conservată ca în alte regiuni. Noi am construit un astfel de eveniment și am creat o clientelă care vine, de zece ani, în Bacău. Iar acest eveniment are deja o notorietate. Am reușit să aducem mai muți expozanți și din afara țării. Vrem să dezvoltăm în Bacău acest eveniment, singurul de acest gen din Moldova. Anul acesta am venit și cu noutăți, cu demonstrații de câini de vânătoare, cu demonstrații cu păsări de pradă, cu demonstrații gastronomice specifice, cu o expoziție de vinuri și chiar cu o expoziție de trofee de vânătoare din Africa. Pentru a nu mai vorbi de echipamentele de vânătoare expuse, de mare calitate și valoare”.

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu