Petru DONE, jurnalist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - petrudone@yahoo.fr
joi, 14 octombrie 2021
Și profesioniștii contabili ajung în Paradis
Lumea experților contabili băcăuani a devenit mai tristă și mai săracă după ce unul dintre profesioniștii ei, economistul Constantin Păstrăv, a plecat către Edenul biblic, către Câmpiile Elizee, către locul în care credem că ajung, la final, toți oamenii virtuoși. Acolo se adună spiritele celor drepți.
Pe Constantin Păstrăv, ani mulți director executiv al Filialei Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), l-am cunoscut exact așa: ca pe un om corect, ca pe un profesionist adevărat, chiar foarte prudent și atent pentru a ieși totul ca la carte, cum cere domeniul căruia i s-a dedicat profesional și în care doi plus doi nu poate să facă decât patru. Dar l-am cunoscut și ca pe un om cald sufletește, ca pe un iubitor și generator de umor, care nu pierdea nicio ocazie să nu transpună auditoriul pe partea frumoasă a lucrurilor, să aducă asupra oricărei dezbateri lumina caldă a unei profesii pe care mulți o cred, greșit, încruntată și neiertătoare.
L-am întâlnit la numeroase evenimente organizate de Filiala CECCAR sau chiar de Corpul Experților Contabili la nivel național și m-am simțit bine alături de el. Era un om inteligent, informat, cu multă experiență profesională, sociabil și atent la detalii pe care altfel nu le-aș fi sesizat. L-am văzut și alături de generații întregi de tineri economiști care deveneau experți contabili sau contabili autorizați cu atestat, membri ai unui corp profesional care de o sută de ani și-a conturat un renume național, dar și internațional. A deveni membru al CECCAR presupune trei ani de studii postuniversitare, un soi de masterat care garantează că poți prelua în cunoștință de cauză tarele unei profesii pretențioase. Constantin Păstrăv a fost profesorul acestor aspiranți, pe care i-a învățat și i-a adus cu bine până la final. Și – am înțeles – nu era chiar un profesor comod, lăsător, ci unul cu ochii pe standardele profesionale bine definite de codurile CECCAR, adică unul exigent.
Ultimele două mari evenimente din viața sa și a profesioniștilor contabili la care l-am întâlnit au fost ținute chiar în vara acestui an. Una a fost aniversarea a o sută de ani de la înființarea a ceea ce cunoaștem acum ca fiind CECCAR, a doua a fost ieșirea la cuvenita pensie a profesionistului Constantin Păstrăv. La cea din urmă, l-am văzut pe sărbătorit parcă ceva mai abătut decât în alte ocazii. Știa, desigur, că se desparte de o perioadă a vieții care i-au adus atâtea satisfacții, dar și provocări.
A preluat statutul de tânăr pensionar, dar a continuat să mai lucreze pentru Filiala CECCAR și după aceste evenimente. Era un profesionist greu de înlocuit, iar dedicarea sa era una reală. Și a avut mereu un sfat profesional pentru fiecare coleg, adunate după anii îndelungi de exercitare a profesiei.
Un ieșean care și-a găsit Bacăul
Constantin Păstrăv era originar din Mogoșești-Siret (jud. Iași), născut la 15 iunie 1958. A absolvit, în 1972, Liceul de Informatică „Gr. Moisil” din Iași, apoi, în 1982, cursurile Facultății de Științe Economice – Secția Finanțe-contabilitate a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. De atunci a lucrat, ca analist programator, la Societatea Stofe Buhuși, unde a devenit apoi director economic, din 1992 până în 2003, când a venit la Filiala CECCAR Bacău. Din 1991 a fost atestat ca expert contabil, iar din 2006 și expert evaluator de întreprinderi. Din anul 2008 a fost și formator acreditat pentru disciplinele „Expertiza contabilă” și „Doctrină și deontologie profesională” și a pregătit noile generații de profesioniști contabili membri ai CECCAR. S-a remarcat și prin contribuții teoretice publicate în „Revista de Contabilitate”, nr. 1/87, editată de Ministerul Finanțelor Publice (Prelucrarea datelor cu mijloace tehnice și lucrarea ,,Utilizarea calculatorului Felix FC-128 pentru obținerea balanței de verificare”).
Contabilitate celestă
Constantin Păstrăv s-a ridicat la Ceruri fulgerător. Fulgerătoare a fost și pentru noi, cei care l-am cunoscut, o astfel de veste. Nici nu-ți vine să crezi că s-a întâmplat. Nu era nici cazul, nici timpul să se întâmple, dar soarta e soartă. Ceea ce știm acum este că breasla profesioniștilor contabili de acolo, de Sus, s-a întărit cu încă un expert contabil de marcă. Și cu un suflet care va aduce mai multă lumină în seninătatea cu care ne binecuvântează, acolo, Divinitatea.
Dumnezeu să te odihnească în pace, domnule Constantin Păstrăv!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu